Europarlamentarul Laszlo Tokes susţine, printr-un comunicat de presă remis marţi, că a venit momentul "înfăptuirii unităţii maghiare, într-un spirit demn de secolul XXI".
"La cea de a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon - care a dus la ruperea naţiunii noastre - ne-am propus demararea unui proces de vindecare - Vindecarea Trianonului", a declarat Tokes.

Europarlamentarul a mai spus că, în ultimele secole, nu a fost tot timpul bine să fii maghiar, stăpânitorii străini fiind cei care "au avut grijă să nu fie rentabil pentru noi să fim maghiari, să simţim apăsarea apartenenţei la această naţiune". "Comuniştii fără Dumnezeu, precum şi fraţii noştri trădători s-au asigurat să ne fie ruşine, mai mult, să încercăm să ne lepădăm de calitatea noastră de maghiar. Şi da, şi noi, maghiarii, am fost nevoiţi să simţim ruşine pentru stăpânitorii, dar şi pentru unii din confraţii noştri. Nici anumite guvernări de stânga din Ungaria nu ne-au făcut să ne simţim mândri de apartenenţa noastră etnică", a declarat vicepreşedintele Parlamentului European.

Totuşi, Tokes susţine că acest 15 martie este "începutul unei ere care stă sub semnul colabării promiţătoare a întregii noastre naţiuni" şi în care maghiarii trebuie "să ştergem ruşinea şi să putem declara cu pace în suflet şi conştiinţa curată că e bine să fii maghiar".

"În 1848 a fost bine să fii maghiar. În 1956 a fost bine să fii maghiar. În 1989 ne-am simţit, din nou, bine ca maghiari", a mai spus Tokes.

În final, europarlamentarul l-a citat pe Kos Karoly, politician maghiar: "Proclam cuvântul cheie: trebuie să construim. Să ne organizăm, aşadar, în muncă. Proclam scopul: autonomia naţiunii maghiare!".