În prima sa conferinţă din 2016, Laszlo Tokes a vorbit despre nevoia de schimbare totală a sistemului politic român şi a actualilor politicieni, axându-se - după cum obişnuieşte - asupra foştilor săi colegi, respectiv actuali rivali din UDMR.

În perspectiva alegerilor locale din acest an, europarlamentarul şi-a exprimat dorinţa că "strada" va produce aceste schimbări, pe care a arătat că le doreşte prin proteste de mare impact, cele mai recente fiind în urma incendiului din clubul Colectiv.

În conferinţa de presă Tokes s-a prezentat cu două fotografii care-i înfăţişează pe liderii UDMR-ului la nivel central, respectiv pe liderii UDMR la nivel judeţean. "Pe ei să-i alegem? Pe care dintre ei să-l votăm? Pe fostul preşedinte, care a dirijat Uniunea noastră – demnă la o soartă mai bună – pe triectoria greşită şi forţată a trădării de la staţiunea Neptun? Pe cel care l-a urmat în funcţia de preşedinte, care trebuie să poarte pe spinare povara moştenită, precum societatea românească moştenirea comunistă?...", s-a întrebat retoric europarlamentarul.

De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania i-a atacat şi pe Kiss Alexandru, Biro Rozalia şi Szabo Odon. "…Sau pe acel preşedinte judeţean, care se află de o vreme bună sub control judiciar, fiind implicat în cazuri de corupţie? Sau pe senatorul cu funcţii onorifice în organizaţia de femei şi pe colegul dânsei, ambii ajungând în parlamentul României graţie voturilor maghiarilor, foarte probabil tocmai pentru a dobândi imunitate parlamentară în faţa acuzelor de corupţie (vezi cazul Centrului Cultural Ady etc.)?", a spus Laszlo Tokes.

Europarlamentarul a transmis comunităţii maghiare să nu uite ce reprezintă liderii UDMR. "Ei sunt încurcaţi în corupţia care caracterizează întreaga clasă politică din ţară şi nu sunt diferiţi de politicenii români împotriva cărora au fost pornite investigaţii sau procese. Nicidecum nu este cazul să alegem între ei. Toată clasa politică trebuie să fie purificată", a spus acesta.

În aceeaşi conferinţă de presă, Laszlo Tokes a afirmat faptul că, după 26 de ani de la Revoluţie, "clasa politică din România a căzut la examenul de schimbare de regim". "Este nevoie de o nouă schimbare de regim. Aşa cum s-a petrecut şi în Ungaria cu şase ani în urmă când FIDESZ-ul a luat din nou în mână cârma ţării şi a pornit reforma în adâncime a societăţii maghiare. Aş spune că asta ar fi calea de urmat pentru democraţia fragilă şi ambiguă din România", a spus politicianul.

Laszlo Tokes a ţinut să sublinieze faptul că din clasa politică despre care vorbeşte face parte şi UDMR. "Câteodată, UDMR pozează ca şi cum nu ar fi parte din această clasă politică şi nu-şi asumă răspunderea pentru ce s-a petrecut în România în ultimii 26 de ani", a declarat Tokes, adăugând: "După părerea mea nicidecum nu reprezintă o excepţie, având toate păcatele clasei politice. Obişnuiesc să calific UDMR drept PSD-ul maghiar din România. Nici UDMR nu a reuşit să se lepede de urma comunismului".