Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a deplâns, joi, soarta alegătorilor maghiari, spunând că aceştia nu au opţiuni la scrutinul din decembrie, deşi, culmea, chiar partidul pe care l-a fondat, PPMT, a ales să nu depună liste de candidaţi pentru Parlament.

Europarlamentarul a spus că alegătorii maghiari nu pot vota cu conştiinţa împăcată o parte din listele UDMR. "Îi invidiez pe alegătorii români, care au totuşi posibilitatea să aleagă dintre candidaţii mai multor partide. Nu există democraţie în microsocietatea maghiară şi conştiinţa alegătorului maghiar este foarte încărcată. Se pune întrebarea cum să procedăm, pe cine să votăm, mai ales că pe listele UDMR sunt foarte multe nume sumbre, compromise, avem candidaţi corupţi, care au trădat cauza autonomiei", a afirmat Laszlo Tokes într-o conferinţă de presă.

Acesta a vorbit apoi despre listele UDMR din Bihor. "Este o situaţie specifică negativă în Bihor, unde pe primele două poziţii ale listei pentru Camera Deputaţilor (n.r. Szabo Odon şi Biro Rozalia) figurează nume compromise cu fapte de corupţie. Maghiarul din Bihor pur şi simplu nu poate vota cu conştiinţă curată această listă. Sunt şi alte cazuri similare în întreaga ţară", a susţinut europarlamentarul.

Întrebat, în acest context, din ce motive tocmai formaţiunea pe care a fondat-o, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, nu a depus liste pentru alegerile din decembrie, Tokes a evitat să răspundă direct. "Cred că în sistemul favoritist politic românesc UDMR-ul este atât de privilegiat încât niciun alt partid n-ar avea şanse şi nici fonduri băneşti pentru atingerea pragului de 5%, prag care de fapt a fost născocit pentru placul UDMR", a afirmat Tokes.

Cât despre speculaţiile că retragerea PPMT din cursa politică pentru alegerile parlamentare ar fi fost comandată de regimul FIDESZ din Ungaria, Laszlo Tokes a răspuns că nu el este preşedintele PPMT, deci nu cunoaşte detalii. "Eu sunt, într-adevăr, mentorul acestui partid, dar nu ştiu ce să zic despre aceste speculaţii. Cred că PPMT nu s-ar fi conformat unei astfel de porunci venite de la Budapesta. Eu cred că au decis asta în mod responsabil", a adăugat Tokes, lăsând să se înţeleagă că PPMT nu ar fi avut, de fapt, resurse suficiente pentru a susţine campania electorală.

În luna octombrie, preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, declara: "Nu am depus liste pentru că dacă UDMR nu primeşte 5% nu vrem să fim alibiul pentru acest lucru. Nu vrem să se spună că suntem groparul UDMR".

În altă ordine de idei, Tokes s-a arătat mâhnit de faptul că Biserica Reformată se implică politic pentru a susţine UDMR în alegeri. "Îmi pare rău că chiar şi biserica mea s-a angajat în această campanie nefastă. Luni, la Oradea, au avut loc un şir de evenimente de campanie în organizarea Bisericii Reformate, la care au participat Kelemen Hunor şi candidaţii corupţi ai UDMR Bihor", a spus europarlamentarul.

În fine, Laszlo Tokes a afirmat că maghiarii ar trebui să voteze cu conştiinţa, arătându-se convins că, în acest context, absenteismul la alegeri va creşte, iar o bună parte vor opta pentru partidele româneşti, care "nu au programe pentru minorităţi".