Marţi se împlinesc 121 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, astfel că Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai organizează o expoziţie cu materiale dintr-o activitate mai puţin cunoscută a poetului, cea de gazetar politic.

Expoziţia este intitulată "Eminescu, consideraţii (in)actuale?" şi va fi prezentată în sala multifuncţională de la parterul Bibliotecii, începând cu ora 13. Totodată, la etajul 1 al instituţiei va fi aranjată o selecţie cu volumele cele mai reprezentative din creaţia poetului, aflate în posesia Bibliotecii.

De asemenea, Muzeul Memorial Iosif Vulcan din Oradea îi invită, marţi, pe orădenii pasionaţi de literatură la o comemorare a poetului prin recitări de poezii şi dialoguri pe teme literare.

Pe de altă parte, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural organizează, tot marţi, de la ora 19.30, un spectacol pe scena Teatrului Arcadia. Spectacolul se numeşte "Pe mine mie... redă-mă" şi va fi susţinut de Teatrul independent Ararat din Baia Mare. După spectacol, se vor depune jerbe şi buchete de flori la statuia poetului din Piaţa Independenţei.

Poetul naţional Mihai Eminescu a debutat în 1866 în revista Familia, din Pesta, cu poezia "De-aş avea". Revista a fost întemeiată de Iosif Vulcan, publicist şi scriitor român născut în Holod, judeţul Bihor. Internat fiind într-un sanatoriu, Eminescu a decedat în 1889, pe 15 iunie.