Naţionala feminină de handbal a câştigat partida retur cu Austria, de la Stockerau, scor 33-24, şi s-a calificat la Campionatul Mondial din Germania, care se va desfăşura în 1-17 decembrie. În tur, tricolorele câştigaseră la Oradea cu 34-29.

Cine nu a văzut partida şi vede doar rezultatul final, ar putea avea impresia că România a obţinut o victorie facilă. Lucrurile nu au stat chiar aşa, întrucât Austria a dat o replică tare timp de 40 de minute. Chiar a chinuit puţin naţionala, iar lucrurile s-au precipitat la un moment dat, scrie Prosport.

Cristina Neagu a fost luată om la om chiar din secunda 1, iar absenţa interului stânga de la construcţie a fost vizibilă. Până la reprofilarea Anetei Udriştioiu din extremă dreapta în inter dreapta, lucrurile nu au mers deloc bine, iar Austria s-a desprins la 6-4 (min. 17). În minutul 33, prima reprezentativă era la două goluri de eliminare, din moment ce Austria conducea cu 15-12.

Cristina Neagu a luat, însă, jocul pe cont propriu şi a înscris două goluri importante, iar Austria a început să se clatine. Descătuşarea a venit după o nouă paradă a Denisei Dedu şi după două sprinturi marca Valentina Ardean, extrema stângă reuşind să aducă România în avantaj, 20-19 (min. 42).

Apărarea tricoloră a început să recupereze multe mingi şi să declanşeze contratacuri furibunde, în minutul 52, naţionala desprinzându-se la 30-21, astfel că prezenţa la un nou turneu final a devenit un vis împlinit. 

”Nu a fost un meci uşor, dar am obţinut o victorie concludentă la final. Cred că este şi diferenţa reală dintre România şi Austria. Am spus de la început că nu va fi uşor în acest play-off. Am început să ne apărăm şi noi mai bine, toate acele atacuri ale Austriei care au înscris multe goluri şi cu noroc au început să scârţâie”, a declarat Cristina Neagu la TVR2.

România s-a calificat pentru a 23-a oară în istorie la Campionatul Mondial de handbal feminin, fiind singura naţiune care nu a lipsit de la nicio ediţie.

Tragerea la sorţi va avea loc pe 27 iunie, la Hamburg. S-au mai calificat până acum Germania, Norvegia, Danemarca, Franţa, Olanda, Angola, Tunisia, Camerun, Coreea de Sud, Japonia, China.