O surpriză plăcută, în avalanșa de știri negative privind răspândirea infecțiilor cu COVID-19, vine din România! OncoGen, cel mai mare centru de terapii personalizate pentru cancer din estul Europei, a anunțat că începe testele pentru un vaccin împotriva coronavirus.
Vaccinul se află în acest moment în faza de testare în laborator, au anunțat reprezentanții centrului din Timișoara.
”O zi importantă pentru OncoGen: avem Vaccinul (echivalentul a 1000 de doze). Astăzi începem testele. Ieri am terminat sinteza vaccinului. Important: Acest vaccin este deocamdată în fază de testare in laborator pe celule umane”, se arată într-o postare de miercuri de pe pagina OncoGen.
Săptămâna trecută, într-o altă posate, clinica menționa că "pe data de 8 februarie am publicat un articol care descrie tehnologia de producere a unui vaccin împotriva Covid-19, tehnologie care fusese postată pe site-ul oncogen.ro cu circa 2 săptămâni înainte”, dar a constatat că ”pe data de 3 Martie, un grup de cercetători chinezi au publicat un articol aproape identic”, semn că descoperirea cercetătorilor români este una viabilă.
Profesorul Virgil Păunescu (foto), directorul Centrului OncoGen, declara în urmă cu o lună pentru HotNews.ro că cercetătorii de la OncoGen Timișoara au reușit să găsească o potențială metodă de a produce un vaccin împotriva temutului coronavirus.
Virgil Păunescu spunea atunci că echipa de cercetători de la Timișoara a trimis potențiala metodă de producere a vaccinului și către alte centre de cercetare din Europa și din Statele Unite, "cei care pot să ducă mai departe povestea asta, adică să producă vaccinul".
România nu își permite să fabrice vaccinuri. Practic, țările de dimensiunea României "nu își permit să țină facilități de producție a vaccinurilor, e ca și cum ne-am propune să facem avioane Airbus în România", afirma Păunescu.
OncoGen este cel mai mare centru de terapii personalizate pentru cancer din estul Europei. Centrul funcționează de 4 ani și jumătate la Timișoara, în cadrul Spitalului Județean din oraș, dar într-o clădire separată, a fost construit din bani europeni și dezvoltă terapii genetice și celulare de tratare a cancerului. Cercetătorii de la OncoGen au parcurs drumul de la terapiile personalizate pentru cancer la vaccinul împotriva coronavirusului după ce au lucrat, în ultimii 2 ani, la dezvoltarea unui potențial vaccin împotriva cancerului.