Trei dintre cele şase lebede recuperate, în luna aprilie, dintr-un batal cu reziduuri petroliere de la Suplacu de Barcău, au fost eliberate în aria protejată Eleişteiele Iernut-Cipău, din judeţul Mureş.

Anunţul a fost făcut luni, pe pagina de Facebook a Milvus Group, asociaţia care a preluat lebedele şi le-a decontaminat. Din nefericire, trei păsări nu au supravieţuit şi au murit înainte de a fi curăţate de deşeurile toxice.

Odată cu anunţul, Milvus Group a postat şi un videoclip în care se văd lebedele şi cum au evoluat ele, din ziua în care au ajuns la clinica din Mureş.

Pe 18 aprilie, pompierii militari ai ISU Crişana, alături de specialişti ai Gărzii de Mediu Bihor au recuperat şase lebede care au eşuat într-un batal cu reziduuri petroliere din incinta fostei rafinării Ecodiesel de la Suplacu de Barcău. Descoperirea a fost făcută tocmai de comisarii de mediu, care fac periodic controale la fosta rafinărie. Cel mai probabil, pe timpul nopţii, lebedele au confundat batalul cu un lac.

Zburătoarele au fost trimise atunci la clinica de păsări pe care Milvus Group o are la Târgu Mureş, pentru a fi decontaminate.

Aria protejată în care lebedele au fost luni eliberate este tot în administrarea Milvus Group.