Ministerul Afacerilor Externe le-a cerut diplomaților români aflați la post în străinătate să participe la recepțiile date de ambasadorii maghiari cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni.

Informația a fost făcută publică miercuri, chiar de ziua maghiarilor, de site-ul HotNews.ro, citând surse diplomatice.

Absolut toate misiunile diplomatice din străinătate au primit această circulară de la Ministerul de Externe.

Astfel, inițiativa României este complet opusă conduitei diplomației maghiare, care a interzis anul trecut diplomaților să participe la recepțiile de Ziua României.

După cum se știe, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, le-a interzis diplomatilor unguri sa fie prezenti la receptia de 1 Decembrie de la Budapesta. "Avand in vedere ca poporul maghiar nu are nimic de sarbatorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecarui diplomat si fiecarui angajat sa participare la sarbatorile nationale romanesti", a spus atunci ministerul maghiar.

La acel moment, ministerul roman de externe arata ca "am luat nota cu surprindere si nedumerire de decizia Ministerului Afacerilor Externe si Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participarii diplomatilor ungari la celebrarile si receptiile organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. O asemenea decizie este greu de inteles cu atat mai mult cu cat respectul fata de valorile si simbolurile nationale ale unei tari sunt parte componenta indiscutabila a setului de valori pe care se bazeaza insesi Uniunea Europeana si comunitatea trans-atlantica. Romania a fost si este un stat care va ramane profund atasat respectului acestor valori".

Ungaria celebreaza astazi, pe 15 martie, ziua nationala.