Se spune că ceea ce nu ştii nu te afectează. Cam aşa cred şi managerii şcolilor şi grădiniţelor orădene, în condiţiile în care toate facturile la utilităţi le sunt achitate de Primărie, iar lor nu le pasă defel să reducă valoarea acestor. Drept urmare, cei interesaţi să ţină sub control consumurile de apă ori de curent se pot număra pe degete.

Pentru a-i face pe directori mai gospodari, Primăria va impune două noi regulamente unităţilor de învăţământ. Din ianuarie, toţi directorii vor trebui să fie mai chibzuiţi cu consumurile de apă, căldură şi electricitate şi să ţină o evidenţă clară a acestora, dar şi să închirieze spaţiile din şcoli după criterii bine stabilite, nu "la negru".

08 Mihai Oaie.jpgVacanţă cu cheltuieli

Toate facturile de utilităţi ale unităţilor de învăţământ din Oradea sunt achitate de Primărie. Ca atare, nefiind în gestiunea lor, directorii de şcoli s-au obişnuit să nici nu fie interesaţi de cât costă aceste utilităţi. Aşa s-a ajuns, de pildă, ca într-o lună de vacanţă din 2010, la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul să se înregistreze un consum de apă dublu faţă de cel dintr-o lună obişnuită, când au loc cursuri. Consum care n-a putut fi explicat de conducerea şcolii nici până în prezent, astfel că Primăria n-a avut ce face decât să plătească factura uriaşă.

Municipalitatea vrea, însă, să întoarcă foaia. "Directorii trebuie să fie mai responsabili. Mulţi nici nu ştiu unde sunt contoarele în şcoli", spune Mihai Oaie (foto), şeful Biroului Administrativ şi Monitorizare Consumuri în cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO). Drept urmare, din ianuarie, prin două regulamente noi, Primăria îi va obliga pe directori să nu-i mai "doară-n cot" şi să fie riguroşi şi corecţi inclusiv la închirierea spaţiilor din interiorul unităţilor de învăţământ.

Închideţi robinetele!

Regulamentul privind monitorizarea consumurilor unităţilor de învăţământ are ca scop reducerea cheltuielilor lunare şi cuprinde reguli specifice privind fiecare tip de consum: energie termică şi apă caldă, energie electrică, apă rece şi canalizare, salubritate, respectiv de combustibil lichid şi solid pentru şcolile şi grădiniţele care au centrale termice proprii. Directorii vor numi persoane responsabile care până la data de 10 a fiecărei luni vor verifica toate contoarele, iar datele consemnate le vor trimite la AIO. Astfel, fiecare director va şti, vrând-nevrând, cât consumă şcoala sa lunar, iar în timp, după eventualele fluctuaţii, se va putea urmări dacă aceste consumuri reflectă necesităţile sau includ şi risipă.

De altfel, şcolile şi grădiniţele vor fi constrânse să facă economii. Când temperaturile exterioare vor fi mai mari de -2 grade Celsius, între orele 20 şi 5, în weekenduri şi în vacanţe robineţii caloriferelor vor fi închişi pe trei sferturi. În unităţile cu centrale proprii, directorii vor putea da drumul la căldură doar după ce AIO îşi dă acordul şi vor trebui să justifice fiecare litru de motorină ori bucată de lemn consumate.

Fără becuri aiurea

Totodată, pe timp de noapte şi la sfârşit de săptămână în unităţile de învăţământ nu trebuie să ardă nejustificat luminile, cu excepţia celor de supraveghere, iar pe durata vacanţelor şcolare nu se va folosi electricitatea decât strict pentru aceste lumini de supraveghere, activităţile fără elevi şi fără preşcolari urmând să fie desfăşurate exclusiv pe durata zilei, la lumină naturală. În privinţa consumului de apă, directorii de şcoli trebuie să se asigure că acesta nu se va produce decât pentru activităţile interne, nu şi de exemplu pentru spălarea maşinilor sau în alte scopuri.

Reprezentanţii AIO garantează că toate aceste măsuri nu vor rămâne doar pe hârtie, căci vor exista şi controale pentru a se verifica respectarea lor. "Periodic, vom verifica dacă cifrele din evidenţe corespund cu cele reale", precizează Mihai Oaie. Dacă se vor constata neconcordanţe, persoanele responsabile cu ţinerea evidenţelor vor fi trase la răspundere.

Chirie la vedere

Tot pentru responsabilizarea managerilor de şcoli, AIO a pregătit o metodologie de închiriere a spaţiilor din incinta unităţilor de învăţământ. "Am inventariat toate suprafeţele şcolilor şi numărul de clădiri şi de săli, iar din 2012 se va aplica şi această metodologie", spune Oaie. Directorii trebuie să ştie clar cum şi la ce preţuri pot închiria spaţii. "Vrem să prevenim situaţiile în care aceste venituri nu sunt declarate", zice şeful din AIO, fără să mai insiste că aceasta e o practică veche de aproape 20 de ani şi cunoscută de toată lumea.

Anul trecut, BIHOREANUL chiar a demonstrat că unii directori de şcoli sunt dispuşi să închirieze "neoficial" sălile de clasă, adică fără să declare banii încasaţi şi, ca atare, fără să existe vreun control în cheltuirea acestora. Metodologia pe care Primăria vrea s-o impună prevede tarife fixe pentru închirierea camerelor de internat, a sălilor de clasă, a terenurilor de sport ori a cantinelor, tarife ce urmează să fie stabilite în zilele următoare, astfel încât să fie aprobate în proxima reuniune a Consiliului Local. Regulamentul va mai prevede, de asemenea, ca toate contractele de închiriere să fie aprobate pe viitor de AIO, iar utilităţile consumate de chiriaşi să fie plătite de aceştia.

Atât regulamentul privind consumurile, cât şi metodologia vizând închirierile de spaţii vor fi supuse dezbaterii publice miercuri, de la ora 14, în sala mare a Primăriei.

Sceptici cu economiile

08 Maria Onita.jpgDacă despre metodologia de închiriere managerii de şcoli nu cârtesc, ba pentru a-şi demonstra probitatea zic chiar că e binevenită, în schimb nu privesc cu ochi buni proiectul de regulament pentru monitorizarea consumurilor. Nemulţumiţi că ar fi obligaţi la noi hârţogării, directorii afirmă că Primăria nu ţine cont de amănuntul că activitatea din şcoli nu se încheie în toate cazurile vinerea. "În week-end-uri avem pregătirile pentru Bac, nu putem opri căldura. În plus, şcoala e mare, nu cred că se va încălzi suficient pe când ajung copiii dimineaţa, dacă noi pornim căldura la ora 5", zice Maria Oniţa (foto), directoarea Colegiului Naţional Mihai Eminescu.

Reprezentanţii Primăriei răspund, însă, că utilităţile vor putea fi folosite în sălile în care există activităţi şcolare şi la sfârşit de săptămână, dar regula de economie va fi valabilă pentru restul sălilor. 2012 nu se arată deloc mai bun decât anul care stă să se încheie, aşa că orice economie făcută acum va preveni eventuale tăieri...


AVANPREMIERĂ
Pregătire pentru descentralizare

Regulamentele nou-întocmite de municipalitate reprezintă şi o modalitate de a pregăti managerii de şcoli pentru descentralizarea cheltuielilor privind utilităţile. Ministerul Educaţiei are de gând ca în viitor să cuprindă aceste costuri în finanţarea pe cap de elev pe care o va acorda fiecărei şcoli în parte, aşa că facturile nu vor mai fi plătite de primării, ci de unităţile de învăţământ. Previzibil, directorii de şcoli se tem de o asemenea descentralizare, suspectând Ministerul că vrea să aloce mai puţini bani decât ar fi nevoie pentru acoperirea necesităţilor.