Când nu au chef de şcoală sau se tem de extemporale şi teze, cu scuze ingenioase sau dând pur şi simplu bir cu fugiţii fără nicio explicaţie dată profilor, elevii orădeni se refugiază în cuiburile preferate pentru o cafea sau, când şi când, o bere, în nelipsitul fum de ţigară, de parcă aşa ar fi mai greu de dibuit. Teritoriile fiecărui liceu sunt bine împărţite, iar adolescenţii se simt în barul "lor" ca acasă.

"La nuiele"

Printre puţinele localuri care adăpostesc elevi fără chef de şcoală de generaţii bune fără nicio întrerupere se numără The Bridge. Pe vremuri, "La nuiele" era locul preferat atât al liceenilor de la Gojdu, cât şi al celor de la fostul LFI. Deşi transformat în pizzerie, localul şi-a păstrat aura de odinioară, iar elevii gojdişti au la doi paşi refugiul perfect pentru o gustare, o bere sau doar o cafea în locul cursurilor plictisitoare.

De şcoală ştiu să scape şi elevii Colegiului Iosif Vulcan, care au avut mai tot timpul un bar sau o cafenea în apropiere. Dar din 2008, de când s-a deschis Pizzeria Queens, aceasta a devenit refugiul favorit al chiulangiilor. Noroc, zic ei că localul e întins şi are şi o încăpere mai ferită de ochii vigilenţi ai profesorilor.

Şi tinerii din Ghibu au de unde alege, între multele localuri din Nufărul. Până la renovare, barul Emporio era pe primul loc în preferinţe. "Acum mergem în Sesto, la pizzerie", zice Alin, elev în clasa a XI-a. Iar cum dimineaţa nu poate începe fără o cafea de trezire, Genovese e primul loc care le vine în minte. "Mergem, jucăm cărţi, un poker sau o cruce", se laudă adolescentul.

13 usa.jpgLa afumat

Dacă acum câţiva ani cele mai în vogă locuri de chiul erau net-cafe-urile, liceenii şi-au schimbat, de nevoie, preferinţele. Sahara Nights, o cafenea de subsol de pe strada Roman Ciorogariu, le oferă elevilor de la liceele din centru o ispită aromată. Pe lângă cafea, copiii pot să şi fumeze o narghilea; ţigara normală nu mai e demult ceva inedit. De întrebat, fireşte că nimeni nu-i întreabă dacă sunt majori, căci şi banii lor sunt la fel de buni.

Aflată vizavi de Colegiul Mihai Eminescu, Taifas Cafe şi-a câştigat imediat numele de cafenea oficială. "Cei de-a 11-a şi de-a 12-a mergem acolo, aştia mai mici mai puţin...", zice Diana.

Pentru elevii liceelor din zona Decebal există localuri vechi şi noi. Cele mai bune refugii pentru liceenii de la Vuia şi Viteazul sunt restaurantul Vandana şi cafeneaua Intim. Pentru cei din Economic şi Brâncuşi soluţiile sunt barurile din apropiere: Teo şi No Way.

Dintre chiulangii, cei mai dezavantajaţi sunt lăzăriştii. "Aici e Lagăr, nu Lazăr. Noi chiar nu putem să chiulim", se plânge una din liceene. Cam ca-n Bacovia: "Liceu, cimitir al tinereţii mele..."


PE VREMURI

Cu ochii pe Miliţie

Cinematograful Libertatea (fost "Oradea") a rămas ca loc de chiul favorit în inima tuturor liceenilor din anii '80. "Acolo veneau cele mai noi filme, mergeam la matineu toată clasa cu câţiva lei", îşi aminteşte un fost elev de la LFI.

O cafenea de pe malul Crişului stârneşte şi ea melancoliile liceenilor din anii '90. "Noi îi ziceam Briza, dar nici nu mai ştiu cum se numea oficial. Jucam cărţi şi table, schimbam discuri, sau băgam o bere", spune o absolventă de la Gojdu. "Hotelul Dacia (n.r. - Continental) era singurul loc în care se găsea profiterol şi Pepsi. De aceea era atât de căutat, numai că pe-acolo mai făcea razii şi Miliţia, aşa că trebuia să fii cu ochii-n patru, nu totdeauna îţi pica bine chiulul", povesteşte un alt veteran.