Luptele de gherilă din Consiliul Judeţean Bihor se duc de la instalarea celei mai noi garnituri de aleşi, adică de aproape doi ani, şi nici una dintre cele două părţi - puterea formată din UDMR, PSD şi ALDE, respectiv opoziţia PNL - nu dă semne să cedeze în faţa celeilalte.

Chiar în timp ce PNL-iştii au refuzat să voteze bugetul Judeţului pe acest an, o instanţă de judecată sublinia libertatea lor de opinie şi de acţiune, soluţionând astfel un proces neobişnuit, declanşat de coaliţia de la putere împotriva opoziţiei pe motiv că nu îi "trece" proiectele.

Mânioşii

În aprilie 2017, cei 18 consilieri ai alianţei UDMR-PSD-ALDE au aprobat prin vot declanşarea unui proces, în numele instituţiei, împotriva PNL Bihor şi a celor 17 consilieri liberali. Formulată ca o "acţiune în constatare", acuzaţia coaliţiei majoritare era că PNL-iştii îşi exercită "în mod abuziv/sfidător, respectiv cu rea credinţă prerogativele".

Indiferent de rezultat, prin însuşi felul în care a fost redactată, acţiunea nu putea avea un caracter executoriu, instanţa putând cel mult să constate dacă situaţia reclamată de şefii CJ este sau nu întemeiată. Concret, şefilor Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea nu le convenea că, deseori, liberalii le-au respins propunerile pentru a căror adoptare era necesară o majoritate de două treimi din totalul voturilor.

În mare parte a fost vorba de proiecte fără miză, între care aprobarea patrimoniului actualizat al Judeţului, a unui contract de comodat pentru serviciile de Permise şi Paşapoarte, ori preluarea unei case a pompelor de către Muzeul Ţării Crişurilor.

Acuze de boicot

Apoi, în timpul procesului, şefii CJ au adăugat noi motive, invocând nevotarea unor proiecte privind reabilitarea unor drumuri ori aprobarea documentaţiei pentru realizarea unui nou terminal la Aeroport, însă în şedinţe ulterioare acestea au primit şi voturile PNL-iştilor.

De altfel, reclamanţii au înşirat aproape toate contrele dintre putere şi opoziţie, plângându-se că liberalii le-au pus gând rău încă de la început, boicotând şedinţe şi blocând propuneri "fără să le pese de jurământul de bună credinţă". Paradoxal, deşi acţiunea nu putea avea, din start, un rezultat executoriu, Pásztor, Mang şi Bodea au cerut şi "repararea prejudiciului material şi de imagine" pe care l-ar fi cauzat liberalii.

Votează ce-i… oportun 

Încă de la deschiderea procesului, liderul consilierilor PNL, Ionel Avrigeanu (foto), a comentat ironic demersul, spunând şefilor CJ că "poate o să ne şi împuşcaţi dacă vi se va da dreptate".

În proces, liberalii au arătat că filiala Bihor a PNL nici nu avea ce căuta în proces, ci eventual doar cei 17 consilieri. Dincolo de asta, avocatul Florin Marinău, a subliniat de ce acţiunea este inadmisibilă, din raţiuni simple. Mai precis, nicio instanţă nu se poate pronunţa asupra felului în care nişte aleşi votează, deoarece s-ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat prevăzut în Constituţie.

În plus, acţiunea este, oricum, neîntemeiată, căci în plenul CJ "au fost şi sunt adoptate hotărâri", iar pârâţii votează proiectele "pe care le consideră bune şi oportune pentru judeţ".

Au libertate…

De curând, un complet al Tribunalului Bihor a respins în totalitate pretenţia conducerii CJ Bihor, magistraţii arătând că, de fapt, aceasta cerea constatarea unui "abuz de drept", dar în acest caz trebuia să ceară şi "înlăturarea efectelor acestuia prin demonstrarea prejudiciului". Or, reclamanţii n-au putut face acest lucru, ci doar au anunţat că urmează să "măsoare" prejudiciul şi să-l revendice printr-o acţiune separată.

Cât despre marea nemulţumire, cea legată de felul în care "pârâţii" votează şi de absenţele acestora de la şedinţe, instanţa a subliniat că Legea privind Statutul aleşilor locali prevede cât se poate de clar şi neinterpretabil că "libertatea de opinie şi de acţiune în exercitarea mandatului alesului local este garantată". Altfel spus, fiecare e liber să voteze cum doreşte. În cazul în care un consilier nu-şi îndeplineşte atribuţiile el poate fi sancţionat administrativ, ceea ce nu este treaba magistraţilor.

Nemulţumiţi, şefii Judeţului au contestat sentinţa la Curtea de Apel Oradea, aşadar "distracţia" va continua. Tot la această Curte se judecă şi recursul consilierilor PNL, obligaţi tot printr-o sentinţă a Tribunalului Bihor, să valideze mandatul PSD-istului Adrian Szatmari pe locul vacantat prin excluderea din partid a Anei Maria Tiron, lucru pe care aceştia refuză să-l facă din septembrie 2017. Un alt episod al tragi-comediei de la Judeţ...