La 20 de ani de la recuperarea libertăţii de exprimare, românii încă gustă cu nesaţ din nepăsare. Nimeni nu pare a fi interesat de o problemă dacă nu-l afectează direct şi personal şi, chiar şi aşa, e nevoie de un imbold imens ca cineva să ia atitudine.

Pentru că profesorii, părinţii şi elevii laolaltă se feresc să facă declaraţii negru pe alb asupra neregulilor din învăţământ, iar directorii de şcoli se rezumă la a rezolva problemele doar în aparenţă, în sistemul bihorean de învăţământ au fost "uitate" şi cadre didactice care ar fi trebuit de mult să plece de la catedră. Dar nu-i cine să le-o impună...

Educatoarea bătăuşă

12 daniela barta.jpgÎn urmă cu două săptămâni, BIHOREANUL a prezentat revoltătorul caz al educatoarei de la Grădiniţa 56 din Nufărul, Daniela Barta (foto), pe care mai bine de 20 de părinţi o acuză că nu e capabilă să stăpânească micuţii şi că, mai grav, îi bate. "Pe fetiţa mea a lovit-o în mai multe rânduri, iar asta a spus-o copilul chiar în timpul confruntării cu ea", se plângea una din mămici.

În cazul lui Barta, părinţii au depus reclamaţii scrise la conducerea grădiniţei, astfel că educatoarei i s-a putut cere să-şi facă un control psihiatric. Degeaba, însă, pentru că o comisie de medici de la Spitalul de Neuropsihiatrie a declarat-o aptă pentru meseria pe care o practică.

În aceste condiţii, singura sancţiune aplicată educatoarei a fost reducerea salariului cu 15% timp de şase luni. Directoarea Grădiniţei 56, Daniela Lukacs, s-a mulţumit şi cu atât, mai ales că Barta a cerut să fie transferată şi din toamnă va preda la o altă grădiniţă. Cum s-ar zice, a devenit problema altora...

Încă o şansă

Totuşi, mai există o şansă ca educatoarea să plătească aşa cum se cuvine pentru faptele ei: ar putea fi trasă la răspundere penală, pentru că Poliţia o cercetează pentru rele tratamente aplicate minorilor.

În cazul Danielei Barta, părinţii au avut iniţiativă şi au reclamat-o în scris, astfel că s-au putut pune în mişcare pârghiile necesare pentru sancţionarea acesteia. Însă în Bihor mai sunt destule cadre didactice cu probleme de sănătate mintală nedovedite şi care îşi petrec zilnic câteva ore cu elevii.

O astfel de situaţie există la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Oradea, unde părinţi şi elevi se plâng pe la colţuri de profesoara Cornelia Nistor, care predă matematica, dar niciunul nu ia stiloul în mână să scrie o reclamaţie. Pentru că atât unii cât şi ceilalţi nu vor decât să se termine anul şcolar, nu să-şi atragă ura sau antipatia profesoarei.

Obiceiuri proaste

Nistor a fost acuzată, anul trecut, de mai mulţi părinţi, că le-ar fi cerut bani, inventând tot soiul de pretexte. Lua numerele de telefon ale părinţilor din cataloage şi îi suna spunând că a pregătit un proiect pe care să-l deruleze cu elevii şi pentru care are nevoie de bani. Pentru cărţi, caiete şi alte rechizite.

La început, părinţii au "muşcat" momeala şi au plătit, până când unul dintre ei a refuzat să mai cotizeze. Atunci dăscăliţa l-a agasat cu telefoane şi i-a spus că, dacă nu plăteşte, băiatul lui va rămâne corigent la matematică. Părintele în cauză s-a plâns în scris directoarei Colegiului, însă ulterior şi-a retras plângerea. Totuşi, Consiliul de administraţie al şcolii a deschis o anchetă.

Aşa s-a descoperit că profesoara mai avea un obicei prost: trimitea elevii acasă de la şcoală. "Într-o vineri a trimis o clasă întreagă acasă de la vreo trei ore, zicând că materia e oricum neinteresantă", povesteşte un alt cadru didactic. În plus, profesoara de matematică mai lăsa uneori catalogul la poartă, şi orice elev avea acces la el. "Asta normal că nu i-a deranjat pe elevi, că puteau să îşi motiveze absenţele", spune aceeaşi sursă.

Ofticată pentru sancţiune

Fiindcă niciun părinte nu s-a plâns oficial, ci doar verbal, că Nistor le-a cerut bani, Consiliul de administraţie n-a avut cum să-i impute acest lucru. Însă a putut să o acuze pentru că a lipsit de la acele ore când i-a trimis pe elevi acasă, deoarece acest lucru s-a putut dovedi, prin absenţele copiilor şi prin faptul că ea însăşi nu şi-a semnat condica de prezenţă pentru respectivele ore. Ca atare, conducerea Colegiului i-a aplicat doar un avertisment scris, adică cea mai uşoară sancţiune, tocmai ştiind că profesoara este o persoană dificilă.

Culmea, însă, până şi avertismentul primit a indignat-o pe profa de mate, care s-a plâns Inspectoratului Şcolar că a fost sancţionată pe nedrept. Comisia de disciplină a IŞJ a menţinut însă penalizarea, motiv pentru care, la final de an şcolar 2008-2009, când fiecare cadru didactic este evaluat în privinţa activităţii întreprinse cu elevii, dar şi a relaţiilor cu părinţii şi colegii, lui Nistor i-a fost acordat doar calificativul "bine".

De neadmis!

Atât i-a trebuit femeii, că s-a şi înfiinţat la Tribunalul Bihor, unde a reclamat Inspectoratul Şcolar şi Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, cerând anularea avertismentului, dar şi plata orelor care i-au fost tăiate pentru că a absentat.

În instanţă, conducerea şcolii a motivat că plângerea profesoarei este neîntemeiată, deoarece avertismentul nu este o sancţiune propriu-zisă, ci rezultatul unei evaluări impuse de Ministerul Educaţiei prin fişe tipizate. Cât despre cererea de restituire a banilor, şcoala a cerut instanţei să o considere nefondată, deoarece prin absenţa ei neanunţată a încălcat regulamentul intern al unităţii de învăţământ. "Nu se poate admite ca într-o şcoală un cadru didactic să schimbe după bunul plac orarul de predare, fără înştiinţarea şi acceptul din partea conducerii unităţii", arăta în faţa instanţei conducerea Colegiului.

Tribunalul Bihor a respins, în urmă cu două săptămâni, acţiunea profesoarei, obligând-o totodată la plata cheltuielilor de judecată.

Pacheţelul e salvarea

Chiar dacă nu au mai existat plângeri ale părinţilor faţă de această profesoară în ultima vreme, liceenii afirmă că ea nu s-a schimbat deloc. "Nu e coerentă când predă, nu înţelegi nimic la ore. În plus, urlă, îţi dă cu catalogul în cap. Dacă vă uitaţi în catalog, la matematică sunt cele mai multe absenţe, pentru că preferăm să chiulim decât s-o suportăm", spune un elev. Mulţi dintre ei au găsit "soluţia ideală": lipsesc aproape tot anul de la orele de matematică, dar la final de semestru merg cu "pacheţelul". "Sunt mulţi care vin cu cafea, dulciuri, tot felul de atenţii, iar ea îi trece", afirmă elevul.

Evident, celelalte cadre didactice văd comportamentul colegei lor, dar stau deoparte. "Nu-i zicem nimic, ci ne ferim de ea, pentru că ne poate târî şi pe noi prin tribunale. Am auzit că şi cu fiică-sa e în proces. Aşa-i ea, dă pe oricine în judecată pentru orice", explică o profesoară.

Bine şi atât...

12 georgeta sadoveanu 1.jpgDirectoarea şcolii, Georgeta Sadoveanu (foto), e totuşi mulţumită că, în ultima vreme, profesoara Nistor s-a liniştit. "În lipsă de dovezi, nu poţi acuza pe nimeni de nimic. Când am avut dovezi, am sancţionat-o ca atare", zice directoarea, făcând referire la neplata orelor la care profesoara a lipsit. "Vă garantez că acest caz e izolat, restul colectivului de profesori sunt cadre didactice serioase".

Sadoveanu admite, pe de altă parte, că profesoarei i s-ar fi putut cere de către Consiliul de administraţie un control psihologic de specialitate. "Vedeţi şi în cazul educatoarei (n.r. Daniela Barta) ce concluzie au tras medicii...", zice directoarea cu scepticism. Altfel spus, e convinsă că dacă medicii i-ar da şi profesoarei de matematică un certificat care să ateste că e sănătoasă, aceasta n-ar rata ocazia s-o dea în judecată. În final, directoarea adaugă că încurajează elevii să spună lucrurilor pe nume, dar aceştia preferă să nu-şi ia o astfel de responsabilitate şi se bucură doar că reuşesc să nu rămână corigenţi.

Din invidie

12 nistor cornelia.jpgBIHOREANUL a stat de vorbă şi cu profesoara de matematică, pentru a afla şi punctul ei de vedere. "Directoarea e un dictator, mă terorizează. M-a acuzat că am lipsit de la ore, dar n-a avut dreptate", spune femeia (foto). Atitudinea femeii, chiar în timpul discuţiei cu reporterul, a emanat clar nervozitatea: cu tonul când liniştit, când ridicat, femeia a trecut rapid de la o stare de calm la una de agitaţie şi invers, pe toată durata întâlnirii.

Nistor a afirmat că, din invidie, directoarea îi dă de câţiva ani buni numai clase de profil SAM, adică de şcoală profesională. "Ştiţi cum sunt elevii în aceste clase, prea multe nu poţi face cu ei...", se plânge dăscăliţa, după care şi-a arătat nemulţumirea pentru calificativul primit. "Sunt cadru didactic de 30 de ani, mereu am avut "foarte bine", iar ea mi-a dat "bine"!? Pe ce temei?".

Când reporterul i-a amintit că, totuşi, au existat dovezi privind absenţele sale de la ore, profesoara parcă nici nu a auzit, continuând să peroreze pe un ton ridicat: "În anii 80 puteam să fiu directoare la Liceul Industrial 5, aşa apreciată am fost, dar n-am vrut eu, că m-am dedicat familiei". Femeia a mai spus că o nemulţumeşte şi faptul că instanţa de judecată i-a respins acţiunea şi s-a jurat că n-o să plătească niciun leu din cheltuielile de judecată. O atitudine complet deplasată, pentru că,  măcar din onoare, dacă nu de ruşine, ar fi putut să nici nu reclame şcoala pentru o sancţiune atât de blândă. Asta nemaipunând la socoteală că normal ar fi chiar să se retragă de la catedră, când are problemele pe care i le cunoaşte toată lumea...

Bizar e, de asemenea, şi faptul că, deşi e la curent cu întreaga situaţie, nici Inspectoratul Şcolar nu poate face mare lucru pentru îndreptarea situaţiei. Exact ca în cazul lui Barta, nici profesoarei Nistor nu i se poate desface contractul de muncă, întrucât... nu se găseşte niciun temei legal. Iar dacă liceenii vor ignora în continuare atitudinea neadecvată a profesoarei lor, le rămâne aceeaşi speranţă: că încă un semestru va trece cu bine. Nu contează că va urma un altul, pentru ei sau pentru alţii.


OBSEDAT LA CATEDRĂ
Profesorul "Pipăilă"

BIHOREANUL a relatat, în urmă cu un an, un alt caz revoltător, cel al profesorului Mircea Isoc de la Grupul Şcolar Industrial din Suplacu de Barcău. Isoc era acuzat de eleve că bărbatul încearcă insistent să le sărute şi să le pipăie, îndeosebi pe sâni, iar de băieţi că îi loveşte cu brutalitate. Oricine se împotrivea primea ameninţări că va rămâne corigent.

Sătulă de profesorul obsedat, una din eleve a avut curaj să-l reclame la Poliţie, iar exemplul ei l-au urmat şi alţi colegi, astfel că procurorii din Marghita au început urmărirea penală în acest caz. Comportamentul deviant şi gravele probleme psihiatrice ale lui Isoc au putut fi, astfel, dovedite. Însă în alte cazuri, din cauza lipsei de atitudine, toate problemele rămân îngropate între zidurile şcolilor...