Pasionaţii de istorie dar nu numai sunt invitaţi, luni după amiază, în sala mare a Primărie, la conferinţa "La datorie pentru România Mare: Generalul Traian Moşoiu", la finalul căreia în Piaţa Unirii se va desfăşura vernisajul expoziţiei "Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti".

Primul eveniment,  organizat de Primăria Municipiului Oradea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, va începe la ora 17.

La finalul conferinţei, în Piaţa Unirii se va desfăşura vernisajul expoziţiei "Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti".

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, expoziţia cuprinde şi o selecţie de imagini din ilustraţia cărţilor pentru copii scrise de Regina Maria, lucrări care abundă în desene inspirate din imaginea costumelor tradiţionale româneşti şi a obiectelor împodobite cu motive populare. Contextul istoric al proiectului este prezentat prin realizarea unei expoziţii outdoor de fotografie istorică despre Regina Maria şi dragostea sa pentru arta populară românească, arată comunicatul.

Expoziţia "Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti" va putea fi admirată de public zilnic în perioada 2-18 iulie 2018 în Piaţa Unirii. Aceasta a fost prezentată în Piaţa Sfatului din Braşov şi urmează să fie itinerată la Râşnov, în cadrul Festivalului de Film şi Istorii, şi la Muzeul Naţional Cotroceni.

Oradea este primul oraş în care este itinerată această expoziţie dedicată, în anul Centenarului, Reginei Maria, unul dintre cele mai importante simboluri ale României Mari.

Comunicatul mai punctează că Regina Maria a României a fost un ambasador irezistibil pentru opinia publică internaţională în perioada interbelică, o sursă de inspiraţie pentru promovarea artei populare româneşti şi motiv de mândrie pentru românii din ţară şi străinătate. De asemenea, în contextul prezenţei modeste a personalităţilor istoriei României în panteonul istoric mondial şi a listei reduse de personalităţi istorice pozitive legate de Primul Război Mondial, considerăm că un proiect despre Regina Maria, personalitate recunoscută la nivel mondial, subiect de cărţi în spaţiul european şi nord-american, reprezintă un răspuns important pentru nevoia legitimă a românilor de prestigiu naţional şi de reprezentare în istoria şi cultura universală.

Proiectul "Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti" este realizat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Asociaţia Forums, fiind un proiect cultural lansat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, câştigător în cadrul sesiunii dedicate Zilei Culturii Naţionale.