Impusă de legislaţia naţională şi europeană, colectarea selectivă a deşeurilor trebuie să devină un gest firesc. Nu doar de frica amenzilor, însă, ci mai ales din grijă pentru mediul înconjurător, fiindcă fiecare material trimis la reciclare înseamnă economisirea resurselor naturale.

RER Ecologic Service îi încurajează pe orădeni să colecteze separat deşeurile care pot fi reutilizate, motiv pentru care le-a şi pus gratuit la dispoziţie infrastructura necesară şi adună gratuit acest tip de deşeuri.

Reguli simple

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca, încă din casele lor, orădenii să adune separat fracţia umedă, adică resturile menajere, de cea uscată, compusă exclusiv din materiale care pot fi revalorificate: plastic, doze din aluminiu, hârtie, carton, sticle, cutii de conserve. Tot separat, acestea trebuie depuse apoi în recipientele oferite gratuit de operatorul licenţiat de salubritate: containere sau pubele de culoare neagră pentru fracţia umedă, respectiv recipiente ori saci de culoare galbenă pentru fracţia uscată, reciclabilă.

Mai departe, deşeurile trec în responsabilitatea RER Ecologic Service, care a instituit trasee distincte pentru ridicarea resturilor menajere şi respectiv pentru colectarea materialelor reciclabile. Utilajele colorate în verde şi galben adună numai fracţia uscată, în zile diferite de cele în care sunt colectate deşeurile menajere.

Drumul reciclării

Din utilajele RER Ecologic Service, deşeurile reciclabile ajung pe benzile staţiei de sortare administrate de Eco Bihor. Aici, muncitorii le împart pe categorii, le balotează, iar apoi societatea le predă firmelor care le revalorifică.

Fiecare deşeu reciclat se regăseşte în statistica anuală prin care municipalitatea trebuie să demonstreze că respectă obligaţiile de mediu şi că reduce cantitatea de gunoaie depuse în halda ecologică. An de an, oraşul trebuie să scadă această cantitate cu 15%, singura soluţie pentru atingerea obiectivului fiind, evident, reciclarea, în caz contrar fiind penalizat, ceea ce înseamnă că banii îi dau tot cetăţenii.

RER Ecologic Service îşi doreşte ca orădenii să înţeleagă necesitatea colectării selective şi să respecte regulile, dovedind grijă faţă de mediu şi faţă de oraşul cu care se mândresc.