Uneori nu suntem mulţumiţi de oraşul în care trăim. Ambuteiajele, şantierele, gălăgia, praful sau gunoaiele aruncate inconştient ne strică ziua şi tot ce ne-am dori într-un asemenea moment este să trăim altundeva.

Orădenii care cred asta ar fi rapid contrazişi de Kaitlyn Bloom, o tânără din SUA care s-a mutat în Oradea pentru că a fost impresionată de oraş şi de oamenii calzi de aici. A observat însă şi că unii locuitori sunt nepăsători şi aruncă mizerii pe unde apucă. De aceea s-a decis să ia atitudine...

Voluntară de mică

Kate a ştiut, încă de mică, faptul că vrea să ajute oamenii şi natura. Născută şi crescută în Howell, un orăşel din statul Michigan, tânăra a participat în anii de şcoală la zeci de acţiuni de voluntariat.

De la mama ei, Jennifer (foto), care este asistentă medicală, a învăţat cât de importantă este protejarea naturii. "Mama mereu mi-a arătat cum să sortez ambalaje şi resturile în funcţie de materiale şi îmi explica de ce trebuie să am grijă de mediul înconjurător", povesteşte tânăra, acum în vârstă de 22 de ani. Kaitlyn mai spune că în oraşul ei, reciclarea şi sustenabilitatea sunt obiceiuri vechi, iar majoritatea cetăţenilor ştiu că trebuie să arunce gunoaiele în patru fracţii.

Profesoară... la Cefa

Tot în familie a învăţat că mereu trebuie să ofere din ce are celor mai puţin norocoşi. În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, părinţii ei cumpărau cadouri pentru copiii nevoiaşi şi o îndrumau pe Kate să doneze hainele sau jucăriile în stare bună, dar de care se putea lipsi. Le împachetau în cutii colorate şi le duceau la biserica protestantă pe care o frecventau. Apoi, darurile ajungeau peste Ocean, la Asociaţia "Mustard Seed Jersey", înfiinţată de mai mulţi locuitori din Jersey, o insulă din Canalul Mânecii, iar de-acolo taman în satul bihorean Cefa, unde ONG-ul are un centru de zi pentru copii nevoiaşi, numit "Casa Luminii".

În vara anului 2014, Kate s-a oferit să facă voluntariat la capătul lumii, chiar la Cefa, unde timp de două săptămâni i-a învăţat pe copii cuvinte şi expresii în limba engleză. Atunci a făcut şi prima ei vizită în Oradea şi spune că a fost uluită. "A fost pentru prima dată când ajungeam într-un oraş de pe alt continent, şi totul mi s-a părut atât de diferit. Atunci mi-am spus că cele două săptămâni nu sunt de ajuns pentru a descoperi acest loc, aşa că mi-am dorit să revin", îşi aminteşte americanca.

Studentă orădeancă

Aşa a şi făcut. Anul următor, a mai venit pentru două săptămâni, iar în toamna lui 2017, după ce a absolvit liceul, a luat o decizie radicală: s-a mutat în Oradea, adică la 8.611 kilometri distanţă de casă, atât ca să participe la acţiunile de voluntariat ale Asociaţiei "Mustard Seed Jersey", cât şi ca să descopere oraşul mai bine.

Kate s-a adaptat bine în Oradea, şi-a făcut mulţi prieteni şi a devenit o fană a plăcintelor cu brânză sau cu cartofi. În vara lui 2018, a decis să-şi continue studiile aici şi s-a înscris la Universitatea din Oradea, specializarea Relaţii Internaţionale în limba engleză.

Simultan, a început să aibă preocupări ecologiste tot mai intense. Ca să folosească tot mai puţin plastic, a înlocuit pixurile cu creioane, iar caserolele de plastic cu cele din carton sau sticlă. "Deşi părinţii m-au ajutat să-mi cumpăr o maşină, o folosesc numai când e absolut necesar. La facultate mergeam mereu pe jos, iar cu maşina mă duc şi acum doar în Cefa sau în alte zone frumoase ale Bihorului, pe care le vizitez adesea în weekend", povesteşte ea.

Nu ştiu ce norocoşi sunt...

În plimbările ei prin oraş sau judeţ, Kate s-a întristat adesea, observând că unele zone sunt pline de gunoaie. "Locuind în Decebal, trec în fiecare zi pe lângă Criş şi sunt atât de dezamăgită să văd cum apa transportă atâtea PET-uri şi haine sau că la mal sunt aruncate atâtea mizerii. Unii orădeni nu conştientizează cât de norocoşi sunt pentru că trăiesc într-un asemenea loc şi cât de tare îl distrug", spune tânăra.

Americanca se pregăteşte acum pentru examenul de licenţă, iar tema pe care o studiază este tot una "verde". "Lucrarea mea va fi tocmai despre sustenabilitate, despre cum putem să consumăm, dar fără a distruge mediul înconjurător", explică tânăra. După ce va termina facultatea, vrea să facă un masterat în ecologie, dar cum la Oradea nu are această posibilitate, probabil că anul viitor se va muta în altă ţară.

Clean-up Oradea

Cât timp va mai fi orădeancă, Kate vrea să-i îndemne pe locuitorii oraşului să fie mai responsabili cu natura. În urmă cu două săptămâni, a anunţat pe Facebook că va organiza o acţiune de ecologizare în zona Decebal şi a invitat orice doritor să i se alăture. Tânăra a cumpărat mănuşile şi sacii menajeri necesari.

"Au venit colegi din facultate şi câţiva prieteni de-ai lor, în total am fost şapte persoane. Ne-am împărţit în două echipe şi am făcut curăţenie pe malul apei", spune ecologista. Într-o oră, tinerii au strâns cinci saci mari cu PET-uri, conserve, haine, încălţăminte, măşti de protecţie. Au "cules" chiar şi un televizor aruncat pe malul Crişului!

Kate şi prietenii ei au decis că vor continua aceste acţiuni. Şi-au botezat grupul "EnvOradea" (o prescurtare de la "environment", care în engleză înseamnă "mediu înconjurător") şi au creat o pagină de Facebook, unde vor să anunţe acţiunile de voluntariat, dar şi să publice sfaturi ecologiste. Sâmbăta aceasta, sub sloganul "Clean-up Oradea", voluntarii s-au întâlnit din nou şi au făcut curăţenie tot în zona Decebal. Kate speră că mişcarea lor va aduna mai mulţi "adepţi", care vor înţelege că Oradea poate fi un oraş şi mai frumos...