Poluare, colectarea separată a deșeurilor, reciclare, valorificare. Copiii aud frecvent aceste noțiuni, importante pentru o societate sustenabilă, dar ca să le și înțeleagă, au nevoie să vadă cu ochii lor ce înseamnă.

Elevii Școlii Gimnaziale Szacsvay Imre din Oradea au avut această șansă. Grație unui proiect derulat de două ONG-uri, în curtea școlii a ajuns un container transformat în atelier de reciclare, unde deșeurile din plastic s-au transformat în obiecte noi.

„Pirații plasticului”

Asociația orădeană Eco-Mountain Transylvania, în parteneriat cu Pet Kupa din Ungaria, o asociație preocupată de curățarea gunoaielor din râul Tisa, în care se varsă și Crișul Repede, derulează împreună un proiect Eramus, „5 țări, 1 râu”, pentru combaterea poluării acvatice.

În cadrul acestui proiect, la începutul săptămânii, în curtea Școlii Gimnaziale Szacsvay Imre a „ancorat” un container uriaș, amenajat ca un vapor, botezat Mümü, în care „pirații plasticului” le demonstrează elevilor cum pot fi deșeurile refolosite.

Potrivit reprezentantei ONG-ului orădean, Székely-Farkas Tímea, partenerii din Ungaria au adus cu ei un tocător de capace de flacoane, unde aceste deșeuri de plastic sunt mărunțite. Apoi, ele sunt introduse într-o presă care le topește și le transformă în noi obiecte. „Au făcut împreună cu elevii liniare și ghivece”, a declarat Székely-Farkas pentru BIHOREANUL.

În câteva minute, copiii au văzut cum niște gunoaie devin materie primă și au înțeles, astfel, că reciclarea are un folos.


Mai multe capace de plastic s-au transformat, sub ochii elevilor, într-un ghiveci

Locul gunoaielor nu e în apă

Pe lângă Mümü, ONG-ul din Ungaria le-a mai arătat elevilor orădeni ce fel de gunoaie au scos din Tisa: flacoane de tot felul, pungi și chiar jucării. Copiii au aflat cât de nocive sunt toate acestea pentru viața acvativă, dar și că plasticele sunt, de fapt, de mai multe feluri. Cu toate astea, colectate separat, toate pot fi reciclate.

Voluntarii le-au demonstrat și o metodă foarte simplă de a transforma un capac de flacon într-un obiect de decor, făcând omuleți de zăpadă din capace albe topite cu călcătorul.

„Pentru copii, este foarte important să vadă ce gunoaie ajung în apă și să înțeleagă că locul lor nu este acolo”, a mai spus orădeanca.

De la Oradea, vaporul Mümü a plecat spre Baia Mare, unde alți elevi vor avea aceeași ocazie de a participa la o lecție interactivă de reciclare.

„A fost pentru prima oară când atelierul de reciclare a ajuns în România și ne-am dori, pe viitor, să putem să-l mai aducem”, a mai spus Székely-Farkas.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!