Vineri şi sâmbătă, la Oradea se va ţine o amplă lecţie de istorie. În organizarea departamentului de Istorie din cadrul Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, mai mulţi profesori din ţară şi din străinătate îţi vor prezenta lucrări în cadrul conferinţei internaţionale "Situaţia evreilor din Europa Centrală la sfârşitul celui de-al doilea război mondial (1944-1945)".

Conferinţa debutează vineri, la ora 10, în sala Nicolae Iorga a departamentului de Istorie, prin lansări de cărţi, urmate de o vizită la Comunitatea Evreilor din Oradea şi Monumentul Martirilor Evrei (ora 14.30), apoi de susţinerea mai multor lucrări în sala mare a Primăriei (ora16). De pildă, profesorul orădean Viorel Faur le va vorbi celor prezenţi despre "Primele referiri la ghetoul din Oradea", iar Corneliu Crăciun despre "Calvarul evreilor din judeţul Bihor".

Sâmbătă, evenimentele din cadrul conferinţei debutează la ora 9.30 tot în sala Nicolae Iorga, prin lucrări susţinute de diferiţi profesori, inclusiv din Budapesta şi Montpellier.