Vineri, în zi de târg la Marghita, a avut loc lansarea gazetei regionale social-politice din Transcarpatia a românilor din dreapta Tisei - Ucraina şi Bucovina, APŞA. Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Patriotică "Morăriţa", condusă de inimosul român de pe văile Bistrei, Tiberiu Morar.

Numărul de debut al revistei APŞA este dedicat omului de cultură Constantin Mălinaş, originar al localităţii Popeşti, şi conţine articole despre comunitatea românească din Ucraina, un In Memoriam cu poetul Grigore Vieru, dar şi un articol dedicat tatălui său, Ciobai Gheorghe, preot protopop de Marghita, scris de fiul acestuia, Ştefan.

Sala Festivă a răsunat de imnul lui Iancu. Participanţilor, elevi de liceu însoţiţi de profesorii lor de istorie şi geografie, preoţi, în frunte cu protopopul de Marghita şi oameni iubitori de cunoaştere, li s-a oferit o lecţie de istorie pe viu.

Vorbitorii au dat dovadă de multă pricepere, captând asistenţa. S-au remarcat cercetătorul Marinel Roşu, de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Bihor, profesoara Doina Bunea, consilier judeţean, preotul secretar Filip Ioan, din Marghita, şi Tiberiu Morar.

Discursurile au culminat cu cel al eroului care a trăit pe viu viaţa în mai multe ipostaze, înainte şi după tragerea graniţelor - veteranul de război Ilica Vasile din Bucovina. Autor al mai multor cărţi şi studii istorice, este un om ager la minte, dar este interzis pe teritoriul ţării Ucraina pentru insistenţa pe care a avut-o privind lupta pentru românii trăitori în această ţară.

Vremurile tulburi din Ucraina au fost aduse în discursuri, iar marghitanii şi-au luat un angajament de a-i vizita şi susţine pe fraţii de dincolo de Tisa.

Viorel Orbai