Cum se măsoară un rezistor, ce tipuri de circuite sunt ori care este procesul de automatizare a unui produs sunt câteva dintre informațiile pe care elevii de gimnaziu de la Liceul Baptist Emanuel le-au aflat în laboratoarele companiei locale Celestica, de la profesori și ingineri.

Lecțiile ținute în afara școlii au fost organizate de asociația Pro Time-R, care derulează programe de educație formală și nonformală, iar scopul lor a fost ca elevii să înțeleagă ce se întâmplă într-o fabrică din Oradea, lucru care îi va ajuta în orientarea în carieră.

Coordonați de profesorii Iosif Curta, Diana Blaga, Florin Magyar și Marinela Boldiș, elevii au mers în sediul companiei Celestica timp de două săptămâni, parcurgând trei module: „Identificare valori rezistori; tipuri de circuite; curent ampenaj”, „Atelier de lipituri pe plăci; procesul de automatizare a unui produs” și „Creare de produs realizat în compania Celestica – detectorul de fum; reacții acido-bazice (identificarea PH-ului unui produs)”.

„Elevii s-au arătat încă de la început interesați de temele parcurse, majoritatea elevilor implicați nu și-au imaginat complexitatea lucrurilor necesare în crearea unui produs, că un personal atât de numeros lucrează în această companie și că organizarea proceselor se desfășoară continuu. Au fost impresionați de amabilitatea angajaților companiei în ceea ce-i privește, dar și de multitudinea de aplicații practice (în care au fost implicați direct) care le-au fost pregătite cu scopul de a le arăta o posibilitate pertinentă în ceea ce ar putea fi parcursul lor profesional, dar, în același timp, și faptul că ceea ce învață la școală urmează să folosească în viitor”, se arată într-un comunicat transmis de Pro Time-R.

Anterior acestui proiect, aceeași asociație a organizat lecții de specialitate pentru elevii Liceului Sanitar Vasile Voiculescu în centrul medical Bioinvest. Coordonați de profesorii Șerban Hălbac și Gabriela Țiț, elevii au parcurs cinci module alături de specialiștii laboratorului, învățând informații despre sângele și sistemul imunitar, glicemia și diabetul, despre determinările PH-ului urinar și alte caracteristici ale analizelor medicale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!