Ca să-i facă pe studenţii orădeni să se gândească de două ori înainte de a se transfera la alte instituţii, conducerea Universităţii din Oradea a decis să mărească taxa specifică. Astfel, dacă până acum un student care vroia să se transfere la o altă universitate plătea o taxă de 500 de lei, de acum va trebui să scoată din buzunar o sumă egală cu taxa anuală de şcolarizare de la specializarea respectivă.

Asta înseamnă, de pildă, că un student de la Medicină se va putea muta la o altă universitate doar dacă plăteşte 6.500 de lei. La Litere o astfel de taxă este de 2.300 de lei, iar la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial de 2.500 de lei. Taxa mărită este, evident, o modalitate a conducerii Universităţii din Oradea de a determina studenţii orădeni să rămână să studieze aici.

"Migrare" în masă

Noul cuantum al taxei a fost aprobat de Senatul universitar în cea mai recentă şedinţă, la propunerea conducerii executive a Universităţii. Potrivit surselor BIHOREANULUI, mărirea taxei a fost declanşată de o situaţie neobişnuită de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde o grupă de studenţi s-a transferat la Cluj Napoca.

Fenomenul migrării se întâmplă an de an la Medicină, iar explicaţia este simplă: tinerii dau admiterea la Oradea şi la Cluj Napoca, iar dacă nu intră la Cluj, fac un an sau doi de studii aici, apoi se transferă. În urma lor rămân locuri libere la FMF-ul orădean, care astfel cauzează pierderi financiare facultăţii, şi lasă profesorii fără ore. Drept urmare, decanul FMF, Florian Bodog, a fost unul dintre cei care a militat pentru mărirea cuantumului taxei de transfer.

Propunerea s-a aflat, sâmbăta trecută, pentru a doua oară pe masa senatorilor universitari. La prima dezbatere, studenţii din Senat au reuşit să convingă senatorii să respingă propunerea. Totuşi, Consiliul de Administraţie al instituţiei a retrimis-o în Senat, motivând că şi alte universităţi taxează la fel transferul la o altă instituţie, iar în şedinţa de sâmbătă, la care a participat şi rectorul Constantin Bungău, modificarea a fost aprobată.

Senatorii universitari şi-au dat acordul asupra taxei, însă cu condiţia ca studenţii care sunt nevoiţi să se transfere să fie scutiţi de taxă. Astfel, cei care îşi vor depune cererile de transfer la decanat, vor trebui să precizeze de ce pleacă la altă universitate, iar dacă motivele mutării sunt plauzibile, nu vor plăti niciun leu pentru transferul lor. Rămâne de văzut cum vor interpreta, însă, decanii motivele transferurilor... 

"Nu aşa se ţin studenţii!"

Cert este că taxa mărită a atras, după cum era de aşteptat, nemulţumirea studenţilor orădeni. Contactat de BIHOREANUL, vicepreşedintele studenţilor din Senat, Romeo Filip, a precizat că taxa nouă este "exagerat de mare". "Nu aşa se ţin studenţii în Universitate", a precizat Filip. Acesta admite că transferul studenţilor poate da peste cap calculele financiare ale unei facultăţi, însă spune că nu o taxă uriaşă este soluţia. "De la 500 de lei la 6.500, cum e la Medicină, e de neconceput", a spus Filip.

Cum taxa de transfer se va putea aplica doar la finalul anului universitar, căci până atunci studenţii nu se pot muta, reprezentanţii studenţilor din Senat vor lua legătura cu studenţi din alte centre universitare, pentru a afla cum se procedează la ei. "O să facem tot posibilul chiar să eliminăm această taxă", a mai spus tânărul.