Incidenţa autismului şi îngrijorarea publică recentă cu privire la acesta au dus la realizarea tot mai multor studii menite să înţeleagă această afecţiune şi - eventual - să poată trasa paralele cu bolile mintale mai cunoscute (precum schizofrenia sau tulburarea bipolară I). Este cunoscut faptul că autismul, schizofrenia şi tulburarea bipolară I împart unele caracteristici comportamentale precum stări agresive, iritabilitate şi probleme de fluenţă a limbajului. De câţiva ani s-a descoperit că cele trei au şi expresii genice similare.
Daniel Geschwind, profesor de genetică, neurologie şi psihiatrie la Universitatea din California a refăcut un studiu început în 2011 şi a testat 50 de persoane cu autism, 159 cu schizofrenie, 94 cu tulburare bipolară, 87 cu depresie, 17 diagnoticate cu alcoolism şi 293 de persoane considerate a fi sănătoase. S-au prelevat mostre din cortexul cerebral (zona exterioară a creierului) iar acestea au fost analizate pentru a căuta diferenţe şi similitudini între subiecţi. Cei cu autism, schizofrenie şi tulburare bipolară au avut semnături similare ale expresiilor genice. Subiecţilor cu alcoolism li s-au prelevat şi mostre de salivă, dar aceste mostre nu au dus la nicio concluzie, ideea fiind că problema rămâne la nivel de cortex cerebral şi nu se leagă de starea generală de sănătate.
Similitudinile la nivel de expresii genice constă în modul în care comunicarea neuronală este slab stimulată şi în felul în care mitocondriile sunt afectate în cazul autiştilor, schizofrenicilor şi al celor cu tulburare biolară. La fel - în cazul celor cu autism şi schizofrenie, sunt afectate genele implicate în producerea semnalelor dintre sinapse.
Studiul a fost publicat în 9 februarie 2018 în prestigioasa revistă "Science" şi afirmă că aceste noi dezvăluiri ne vor ajuta nu doar în a înţelege mai bine autismul, dar şi - poate - să găsim într-o zi o metodă de a combate boli mintale precum schizofrenia sau tulburarea bipolară I. Prevalenţa autismului în lume este între 2% şi 3%. Schizofrenia afectează în jur de 21 de milioane de oameni conform unor statistici din 2016 iar tulburarea bipolară atinge 60 de milioane de persoane.