Ora 6.15 dimineaţa. Un tânăr iese buimăcit din sediul Poliţiei Municipale. Ajuns de doar câteva luni din Republica Moldova pentru a studia la Oradea, habar nu are unde se află.

Încercând să-şi găsească drumul spre căminul studenţesc, mai simte încă pe faţă palmele primite de la un poliţist şi îşi tot şterge de pe chip flegma pe care acesta i-a trântit-o drept între ochi. Pentru ce vină? S-a plimbat noaptea fără buletin...

Plimbare cu ghinion

Şase tineri moldoveni, veniţi să studieze la Universitatea din Oradea pe locuri oferite de statul român, fără să fi avut probleme până acum, îşi vor aminti multă vreme coşmarul trăit în noaptea de 5/6 aprilie 2016. "Am pornit cu nişte prieteni spre Ciuperca, pentru că am văzut pe internet că este un loc frumos şi am vrut să ne facem poze acolo, să avem amintiri...", povesteşte Victor Mîndru, 20 ani, student în anul I la Departamentul de Inginerie Industrială.

Privind în urmă, ar fi preferat să rămână în cămin. În jurul orei 1.00, când ajunseseră în zona Facultăţii de Medicină, cei şase - cinci băieţi şi o fată - au fost opriţi de un echipaj al Poliţiei Municipale, care le-a cerut să se legitimeze. "Nu aveam actele la noi. Le-am spus că suntem studenţi şi le-am cerut frumos să mergem la cămin, pentru că acolo avem toate documentele, inclusiv permisele de şedere în România", relatează Roman Iordachi (foto), 19 ani, bursier în anul I la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

"Următorul pas e să te leg"

Poliţiştii, însă, nu s-au lăsat înduplecaţi. Cei doi agenţi au chemat imediat întăriri, încă două echipaje, şi le-au cerut studenţilor să urce în maşini ca să fie duşi la secţie pentru legitimare. "Când am vrut să le spunem că nu e nevoie să mergem la secţie, un poliţist mai arţăgos a spus că dacă nu urcăm în maşini următorul pas e să ne lege", zice Roman.

Ameninţarea a fost surprinsă de tineri într-o scurtă filmare cu telefonul. Din mărturiile acestora, acelaşi poliţist, identificat ulterior ca fiind agentul principal Ştefan Morlocan, a început să-i batjocorească, zicându-le că în România nu e ca în Moldova şi că ar fi trebuit să citească legile la vamă.

Ajunşi în sediul din Calea Aradului, tinerii şi-au spus pe rând numele pentru a fi căutaţi în bazele de date. Morlocan era tot mai furios pentru "tupeul" lor de a cere să fie duşi la cămin. "Acest agent, care nici nu s-a prezentat, ci doar i-am văzut apoi numele pe procesul verbal, ne spunea să mergem la noi în Rusia să facem legile, şi înjura continuu", povesteşte Victor.

La voia poliţiştilor

În urma verificărilor, poliţiştii i-au găsit în bazele de date doar pe doi din cei şase studenţi, un băiat şi o fată, pe primul "mângâindu-l" cu o amendă de 200 lei, iar pe fată lăsând-o, mărinimoşi, nepedepsită. Dar adevăratele baiuri abia începuseră. "Pe cei doi colegi i-au trimis la cămin, să aducă şi actele noastre. Eu am fost singurul care m-am opus, pentru că legea zice clar că nu are voie nimeni să puie mâna pe actele mele", zice Victor (foto), care a reuşit să-l enerveze şi mai tare pe agentul Morlocan.

După ce colegii le-au adus actele celor trei studenţi care fuseseră de acord cu strategia ciudată a poliţiştilor, tinerii s-au trezit cu procese-verbale de sancţionare, întâi pentru o faptă pe care spun că nu o comiseseră, tulburarea liniştii şi ordinii publice, iar apoi pentru lipsa actelor de identitate. "Nu ştiu pe ce bază ne-au dat amenzile, pentru că la unii, care au stat tăcuţi, a fost amendă de 100 lei, iar la alţii care au comentat a fost şi de 500 lei. Oricum, am refuzat să semnăm procesele-verbale, pentru că au scris că am conturbat liniştea publică, că am făcut gălăgie. Nu era adevărat, noi pur şi simplu mergeam liniştiţi pe trotuar", spune Roman.

"Înapoi în Rusia!"

Pe la ora 3.00, văzând că nu vor să semneze procesele-verbale, poliţiştii i-au lăsat să plece pe trei din cei patru studenţi rămaşi, urmând să le trimită amenzile pe adresa căminului. Victor, însă, a fost oprit la sediu. "Am rămas într-o cameră cu domnul Morlocan. Fiind deja foarte obosit, am pus capul pe masă. A început să-mi strige că acolo nu-i hotel. A spus să mă ridic în picioare şi să stau lângă o garderobă (n.r. - dulap)".

Pentru că a refuzat, poliţistul l-a luat la bătaie. "M-a luat de mână, m-a dat jos, a început să-mi dea cu palmele peste faţă. A fost o serie de lovituri dure, iar în tot acest timp mă înjura de tot ce putea. La sfârşit m-a scuipat în faţă şi a zis că face treaba mică pe mine. Îmi e greu să-mi amintesc lucrurile astea", povesteşte, marcat, tânărul. Reţine, totuşi, intervenţia unui alt agent, care era pe hol. "A auzit ce se întâmplă şi a zis: «Hai, ajunge, e prea de tot deja!»".

Abia atunci a ieşit agentul Morlocan din încăpere, dar în scurt timp s-a întors şi a continuat cu înjurăturile, nu doar la adresa lui Victor, ci şi a tuturor moldovenilor. "Sigur avea ceva cu moldovenii. Ne înjura continuu, zicea să mergem înapoi în Rusia, că oameni ca noi mai bine nu s-ar reproduce şi că din cauza unora ca noi nu se va face niciodată Unirea".

Şi bătut, şi amendat

Cum Victor n-a acceptat să-i fie aduse documentele la secţie, poliţiştii l-au chemat pe agentul şef Adrian Vătăşescu de la Serviciul Imigrări, cu ajutorul căruia tânărul a fost, în sfârşit, identificat în baza de date. "Omul a încercat să vorbească cu mine, dar eu deja eram distrus şi stăteam pe jos. Am refuzat să vorbesc", recunoaşte Victor, care s-a ales cu o amendă de 500 lei, la nivelul maxim, pentru că a încălcat legea care obligă cetăţenii străini să aibă permanent asupra lor permisul de şedere în România. Pentru că a refuzat să iscălească procesul-verbal, actul avea să-i fie pus, după câteva zile, pe uşa de la căminul studenţesc.

Morlocan nu era satisfăcut nici aşa. I-a mai citit câteva "capete de acuzare" şi l-a amendat, la rându-i, cu câte 500 lei, pentru încă trei ilegalităţi: "constituirea unui grup de persoane pentru a săvârşi fapte ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice", "tulburarea fără drept a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote, prin strigăte sau larmă" şi, abia la urmă, "refuzul de a se legitima".

La rubrica de menţiuni, Victor a ţinut să precizeze: "Nu am deranjat ordinea publică, nu am refuzat prezentarea documentelor". N-a semnat nici al doilea proces-verbal, aşa că şi pe acesta l-a primit după câteva zile tot la cămin.

Pe mâna procurorilor

Considerându-se abuzat, Victor Mîndru afirmă că va contesta amenzile în justiţie. În plus, la o zi după incident, s-a prezentat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, unde a primit un certificat ce atestă că a fost victima unei agresiuni în noaptea de 6 aprilie, având vânătăi şi escoriaţii care necesitau 4 zile de îngrijiri medicale.

"Am rămas şocat când Victor a ajuns dimineaţa la cămin. Se vedea că a fost lovit. Poate că nu a colaborat cu poliţiştii, nu ştiu, dar nu trebuia să-i facă aşa ceva", spune colegul lui, Roman. De altfel, tânărul a depus deja o plângere la Parchetul Bihor, redirecţionată de procurorii de aici colegilor de la Parchetul Oradea, în care a descris toate cele întâmplate, cerând ca atât agentul Ştefan Morlocan, cât şi ceilalţi poliţişti, care au asistat fără a interveni, să fie anchetaţi. "Am scris şi Ambasadei Republicii Moldova, dar deocamdată n-am primit răspuns", zice tânărul.

No comment

Cum situaţia denunţă un comportament abuziv şi discriminatoriu inadmisibil din partea oamenilor legii, BIHOREANUL a încercat să afle poziţia Inspectoratului de Poliţie. Degeaba, însă. "Nu putem face comentarii pe marginea acestor acuzaţii deoarece este o anchetă în desfăşurare la Parchet. La finalul anchetei, Parchetul va prezenta concluziile", a transmis şeful instituţiei, chestorul Liviu Popa.

De asemenea, reporterul a încercat să-l contacteze, prin Facebook, şi pe poliţistul incriminat, însă acesta nu a reacţionat pentru a-şi explica ieşirile. Surse din rândul poliţiştilor zic că de fapt tinerii ar exagera, deoarece băuseră şi făcuseră scandal pe stradă înainte de a fi opriţi, în urma unui apel la 112. "Nu făceam nimic, pur şi simplu umblam pe trotuar. Erau şi alţii pe stradă, nu doar noi", se apără Victor. Atât doar că el şi colegii săi au avut ghinionul să fie moldoveni şi să dea peste un agent care nu-i suportă...


POLIŢIŞTI BĂTĂUŞI
În faţa judecătorilor

Poliţiştii orădeni nu sunt nici pe departe inocenţi când vine vorba de comportamente abuzive. Chiar luna trecută, agentul Hadrian Popa de la Biroul Ordine Publică a fost trimis în judecată de Parchetul Oradea pentru că în 2012 a luat la pumni, tot în sediul Poliţiei Municipiului, un tânăr om de afaceri, Darius Ţelea, ajuns acolo pentru a se interesa de soarta unor prieteni ce fuseseră săltaţi de pe stradă pentru turbulenţe.

La rândul lor, aceştia declarau că şi-au luat o mamă de băiate soră cu moartea, aşa încât, dacă va fi găsit vinovat, Popa riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani sau amendă penală.