De acum înainte, restaurantele și magazinele vor trebui să ia măsuri clare pentru a preveni risipa alimentară, după cum prevede o lege adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Dacă nu vor face nimic, operatorii economici vor risca amenzi de până la 20.000 de lei.

Potrivit legii votate marți, care modifică și completează Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, toți operatorii economici din sectorul agro-alimentar vor trebui să ia măsuri pentru reintroducerea alimentelor în circuitul economic sau distribuirea lor către persoane defavorizate.

Alimentele aflate aproape de atingerea datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum vor trebui vândute cu preţ redus sau redistribuite gratuit. De asemenea, ele pot fi utilizate pentru hrana animalelor, valorificate prin transformarea în compost sau în biogaz.

Noua lege prevede și o procedură mai facilă pentru preluarea acestor alimente de către ONG-uri, care nu vor avea voie să le vândă, ci doar să le doneze.

Cel puțin două din aceste măsuri vor trebui introduse de fiecare operator economic, înainte de a transforma alimentele în deșeuri.

De asemenea, magazinele și restaurantele vor trebui să raporteze date privind risipa alimentară într-o platformă digitală națională și vor trebui să publice pe site-ul propriu un plan de risipă alimentară. Tot operatorii vor trebui să informeze consumatorii despre obiceiuri de consum responsabile. Platforma națională va trebui să fie funcțională din 1 ianuarie 2025.

Totodată, firmele din HoReCa vor trebui să informeze clienții despre posibilitatea de a duce acasă alimentele neconsumate.

„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc. ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a precizat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului de lege.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!