O nouă lege controversată a trecut, miercuri, de parlamentari: aleşii locali vor putea avea functii şi în sectorul privat, cu condiţia ca activitatea desfăşurată să nu aibă legătură directă cu atribuţiile funcţiei pe care o deţin.

Digi24.ro anunţă că legea a trecut cu 196 de voturi pentru şi 59 împotrivă şi acum va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Practic, actul normativ le dă mână liberă aleşilor locali să-şi vadă nestingheriţi de activităţile private, în paralel cu exercitarea demnităţii publice, fără teamă că ANI i-ar putea acuza de incompatibilitate sau conflict de interese.

"Pentru a aduce oameni profesionişti în administraţia locală trebuie să le dăm voie să-şi desfăşoare activităţile pe care le desfăşurau şi înainte", a spus, potrivit sursei citate, Radu Nicolae, deputat PSD.

Interesant este că proiectul a trecut şi cu ajutorul câtorva deputaţi liberali, deşi liderul de grup a anunţat că partidul nu susţine o astfel de lege.

"Vremea clişeelor în administraţie trebuie să treacă şi trebuie să înţelegem cu toţii că dacă vrem oameni pregătiţi, incoruptibili, care să aducă bani europeni pe proiecte, trebuie să-i plătim. Nu vă mai uitaţi la aleşii locali ca şi la infractori, sunt oameni aleşi, legitimaţi prin votul cetăţenilor", a spus Florin Roman, deputat PNL.

Totuşi, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a spus că "prin această lege se creează un cadru normativ impredictibil, care îi pune în pericol pe primari".

USR şi PMP au votat împotrivă. "Un bun primar nu va avea timp să se ocupe de afaceri personale", a arătat Marius Paşcan, deputat PMP.

Digi24 mai menţionează că legea mai prevede şi că incompatibilităţile şi conflictul de interese se prescriu după trei ani pentru cei cu funcţii sau demnităţi publice.