În data de 17 martie 2015 a intrat în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cunoscută popular ca "Legea antifumat".

Începând cu această dată, fumatul şi consumatul produselor din tutun sunt cu desăvârşire interzise  în spaţiile publice închise precum şi în locurile de joacă pentru copii, chiar dacă acestea sunt în aer liber. Prin produse din tutun potrivit legii se înţeleg produsele destinate fumatului, prizatului, suptului sau mestecatului, fabricate total ori parţial din tutun, modificat genetic sau nu.

Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi este delimitat de cel puţin un perete, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Legea interzice fumatul şi în mijloacele de transport în comun, precum şi la locul de muncă definit ca atare în lege. Mai mult decât atât, în mijloacele de transport în comun sunt interzise inclusive ţigările electronice!

Cine încalcă dispoziţiile noii legi este pasibil de amendă. Astfel, persoana care fumează efectiv va primi o amendă între 100 şi 500 de lei, iar persoana juridică ce va tolera direct sau indirect fumatul va fi  amendată la prima abatere cu suma de 5000 de lei.

În măsura în care se repetă abaterea, amenda este de 10.000 lei şi se aplică şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii. În fine, la a treia abatere amenda este de 15.000 lei şi sancţiunea complementară e închiderea unităţii.

În toate situaţiile, este obligatorie confiscarea produselor din tutun destinate comiterii contravenţiilor, o prevedere cel puţin curioasă. Textul care instituie această obligaţie este în vigoare din 2004 şi, în mod cert, nu a fost adaptat realităţilor din 2016.

Sancţiunile pot fi aplicate de poliţie şi de persoanele desemnate de primari, care în practică sunt agenţi ai poliţiei locale, precum şi de autorităţile anume desemnate să constate aceste contravenţii.