Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise va intra în vigoare din 17 martie. Primăria a anunţat, marţi, că Poliţia Locală Oradea pregăteşte primele controale în acest sens.

"Conform Legii 349/2002, modificată cu Legea 15/2016, Poliţia Locală a primit o serie de atribuţii în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea fumatului în spaţiile publice. Astfel, începând cu 17 martie, echipajele poliţiei locale vor ieşi în teren şi vor verifica respectarea Legii antifumat în baruri, restaurante, cluburi şi alte spaţii publice", se arată în informarea municipalităţii.

Poliţiştii locali vor urmări dacă în spaţiile respective sunt oameni care fumează, luând apoi măsuri graduale. "În 17 martie le vor aduce la cunoştinţă persoanelor fizice şi juridice noile reglementări în ceea ce priveşte fumatul, iar din 18 martie vor aplica sancţiuni, respectiv avertismente, în primă etapă, iar apoi amenzi", se mai precizează în comunicat.

Poliţia Locală va putea amenda atât fumătorul care este prins, cât şi proprietarul, dacă sunt găsiţi mai mulţi fumători într-un local.

Potrivit legislaţiei, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice aflate la prima abatere vor fi amendate cu 5.000 de lei, la a doua abatere cu 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pe o perioadă determinată, iar la a treia abatere cu o amendă de 15.000 de lei, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare şi închiderea unităţii.

Actul normativ interzice fumatul în "toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun şi locurile de joacă pentru copii", indiferent dacă acestea din urmă sunt sau nu în aer liber. De asemenea, fumatul va rămâne interzis în spitale, şcoli şi instituţiile de protecţie a copilului.