În Monitorul Oficial nr. 330 din 28 aprilie a fost publicată Legea nr. 77/2016  privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit, după ce această lege fusese promulgată de Preşedintele României în aceeaşi zi. Conform articolului 12 din lege, aceasta intră în vigoare la 15 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, respectiv în data de 13 mai 2016.

Potrivit articolului 1, legea se aplică raporturilor juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor. De asemenea, legea nu se aplică creditelor acordate prin programul "Prima Casa".

Pentru ca legea să fie aplicabilă, iar darea în plată să producă efecte, trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii: a). creditorul şi consumatorul să facă parte din categoriile prevăzute de lege; b). cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depăşea echivalentul în lei a 250.000 euro, suma calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Naţională a României în ziua încheierii contractului de credit; c). creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă; d). consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea legii.

În situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri, în vederea aplicării procedurii prevăzute de lege, debitorul va oferi în plată toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului.

Potrivit articolului 11 din lege, care ar putea conţine unele vicii de neconstituţionalitate, în vederea echilibrării riscurilor izvorând din contractul de credit, precum şi din devalorizarea bunurilor imobile, prezenta lege se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi contractelor încheiate după această dată.

Urmează să vedem dacă Curtea Constituţională nu va aprecia că este vorba de o normă care produce efecte retroactive interzise de Constituţie.