Aşa cum arătam săptămâna trecută, în Monitorul Oficial nr. 330 din 28 aprilie a fost publicată Legea nr. 77/2016  privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit, aceasta urmând să intre în vigoare la 15 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, respectiv în data de 13 mai 2016.

Persoanele care vor să uzeze de prevederile noii legi, denumite consumatori, vor trebui să transmită băncii prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care o informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar. Notificarea trebuie să cuprindă şi stabilirea unui interval orar, în două zile diferite, în care reprezentantul băncii să se prezinte la un notar public propus de consumator în vederea încheierii actului translativ de proprietate, prin care se stinge orice datorie a consumatorului, credit principal, dobânzi, penalităţi, izvorând din contractul de credit ipotecar.

Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere, perioada în care se suspendă orice plată către bancă, precum şi orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de instituţia de credit împotriva persoanei în cauză.

În termen de 10 zile de la data comunicării notificării, banca poate contesta îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii. Cererea se judecă în procedură de urgenţă, cu citarea părţilor, de judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază consumatorul, iar hotărârea poate fi atacată cu apel.

În situaţia în care banca nu se conformează dispoziţiilor legii, consumatorul poate cere instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate către bancă.

Până la soluţionarea definitivă a oricăruia dintre procesele arătate mai sus, se menţine suspendarea oricărei plăţi către bancă, precum şi a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de aceasta.

La momentul încheierii contractului translativ de proprietate, respectiv de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive prin care se respinge contestaţia băncii sau se admite cererea consumatorului, va fi stinsă orice datorie a consumatorului faţă de bancă, aceasta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.