Proiectul de lege care tocmai a fost asumat de Guvern vine cu noutăţi care "vor schimba din temelii educaţia românească", potrivit premierului Boc. Invăţământul primar va avea o durată de cinci ani, fiind format din clasele I-IV, plus clasa pregătitoare.

În schimb, învăţământul general obligatoriu se va opri la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului. Clasa a IX-a va trece la gimnaziu, dar abia peste patru ani.

Parlamentarii s-au gândit şi la aglomeraţia din unele clase, astfel că au prevazut în proiect o medie, în învăţământul preuniversitar gimnazial şi liceal, de 25 de elevi pe clasă.

Tot în avantajul elevului sunt şi prevederile referitoare la bursele sociale şi accesul gratuit la cămine şi cantine, în unităţile de învăţământ din altă localitate decât aceea de domiciliu.

În proiect este prevăzută posibilitatea retragerii autorizării/acreditării oricărei unităţi de învătământ, de stat sau private, la propunerea administraţiei locale sau a Inspectoratelor Şcolare.

Admiterea la liceu se va face in functie de portofoliul educational si media de absolvire (70%) si de proba de admitere, organizata de fiecare liceu (30%).

Cum din portofoliul educational fiecare liceu preia ce-i convine, decizia acestuia este de fapt mult mai mare decat 30%.

La examenul de bacalaureat se mentin probele transdisciplinare (stiinte-fizica, chimie, biologie), in conformitate cu situatiile reale din viata.

Invatamantul pentru minoritati: se pot organiza grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar, in orice localitate. De asemenea, in tot invatamantul preuniversitar, geografia si istoria se predau in limba minoritatii, cu obligatia transcrierii si insusirii toponimiei si in limba romana. Aceasta este una dintre prevederile Legii educatiei, care au incins spiritele in randul opozitiei.

Cele mai importante masuri pe care le propune noua Lege a educatiei nu vor intra in vigoare imediat, ci vor fi introduse treptat, pentru a nu bulversa sistemul de invatamant.

Astfel, masura introducerii clasei a IX-a la invatamantul gimnazial se aplica incepand cu 2013. De asemenea, metodologia examenului de bacalaureat se va schimba abia din 2012. Pana atunci, examenul se va desfasura, ca si acum, dupa prevederile legii in vigoare.

In ceea ce priveste invatamantul superior, alegerea rectorului si a structurilor de conducere din institutiile de invatamant superior se va face in conformitate cu prevederile noii legi, incepand din anul 2012.

Legea educaţiei a fost asumată vineri de Guvern, în absenţa opoziţiei, care a decis să nu participe la şedinţă. Astfel, proiectul de lege a fost votat de toţi parlamentarii prezenţi, cu o singură excepţie, un vot contra.