Pentru Oradea n-a fost bun regulamentul ce obliga cetăţenii să-şi renoveze faţadele clădirilor, dar o lege care spune acelaşi lucru e bună pentru întreaga ţară! După ce hotărârile de Consiliu Local care prevedeau obligativitatea reabilitării faţadelor de către locuitorii din centrul istoric al oraşului au fost anulate în instanţă, intră în vigoare o lege care obligă toţi cetăţenii la asta.

Legea faţadelor aplică aproximativ acelaşi mecanism pe care şi municipalitatea orădeană voia să-l pună în practică: Primăria notifică proprietarii care trebuie să-şi renoveze clădirile, iar dacă aceştia nu au bani, statul îi ajută. Dacă nici aşa nu vor, autoritatea locală e liberă să plătească lucrările, iar apoi îşi recuperează banii de la proprietari. Practic, vrând-nevrând, toate faţadele neîngrijite vor avea schele pe ele.

Legea lui Udrea

02 elena udrea.jpgLegea faţadelor a fost iniţiată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea (foto), iar lunea trecută, după ce în prealabil fusese adoptată de Parlament, a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Mai trebuie doar publicată în Monitorul Oficial, iar la 30 de zile din acel moment intră în vigoare.

Legea zice, încă din primul articol, că "deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, sunt obligaţi să ia măsuri de reabilitare structural-arhitecturală a clădirilor". Astfel, îngrijirea imobilelor devine o obligaţie pentru proprietari, dar şi pentru primării.

Credit de la Primărie

Primăriile au obligaţia de a inventaria clădirile care trebuie renovate, de a stabili care din acestea sunt prioritare, de a notifica proprietarii, de a controla lucrările şi de a participa la recepţii. De la data primirii notificării, cetăţenii au cel mult 18 luni pentru executarea lucrărilor. Ele trebuie să vizeze repararea sau refacerea pereţilor exteriori, a finisajelor, acoperişului, tâmplăriei şi elementelor arhitecturale.

Dacă lucrările nu au fost terminate la termen sau dacă proprietarul refuză să le facă, primăria va face lucrările, din fonduri aprobate anual în acest scop, urmând să-şi recupereze banii de la proprietari. Care, dacă refuză să plătească de bună-voie, vor fi executaţi silit.

Legea reglementează şi modalitatea de creditare, dacă proprietarul are un venit lunar sub salariul mediu pe economie. Municipalitatea va plăti lucrările, metoda de recuperare urmând să fie stabilită prin hotărâre de Consiliu Local. Dacă proprietarul câştigă peste salariul mediu lunar, dar tot nu-şi permite lucrările, legea mai deschide o portiţă: credit bancar garantat de stat şi cu dobândă plătită tot de stat. Împrumutul trebuie să fie de cel mult 90% din valoarea lucrărilor şi trebuie returnat în maxim 5 ani.

Oradea, pregătită să aplice legea

Legea cere primăriilor ca în termen de trei luni de la intrarea în vigoare să inventarieze clădirile ce trebuie renovate şi să decidă priorităţile. Oradea, însă, nici nu are nevoie de trei luni, pentru că are făcut inventarul de anul trecut, când Primăria propunea regulamentul ce-i obliga pe orădenii din centrul istoric să-şi reabiliteze clădirile. Aşa că legea se va aplica direct cu notificările!

Similitudinea între regulamentul Oradiei şi legea Elenei Udrea nu se opreşte aici, căci şi administraţia Bolojan gândise o modalitate de creditare a orădenilor care nu au bani pentru lucrări, precum şi o taxă anuală pentru cei care nu renovează. Toatre aceste hotărâri au fost, însă, atacate de Prefectură, iar apoi anulate de instanţă, pe motiv că Primăria nu poate institui o taxă fără să asigure un serviciu nou.

Cert este că, acum, s-au creat premisele ca Oradea să se schimbe la faţă. În caz contrar, legea prevede sancţiuni mari, atât pentru proprietari, cât şi pentru Primărie. Iar decât să dea banii pe o amendă, orice orădean cu bun-simţ ar trebui să prefere să-i bage în casa lui...


OK DE LA PREFECT
Legea, mai bună ca regulamentul

Principalul contestatar de anul trecut al iniţiativelor Primăriei Oradea, prefectul Gavrilă Ghilea, consideră că legea e mai bună decât ce propunea Bolojan. "Din anumite puncte de vedere se aseamănă cu regulamentul Oradiei, dar nu peste tot. Regulamentul se aplica şi la cei din capătul curţilor, care n-aveau nicio treabă cu faţada. Nu degeaba au existat mii de reclamaţii", susţine Ghilea. Nici Legea faţadelor nu face diferenţă între mai mulţi proprietari ai unei clădiri, însă, ce-i drept, acest lucru poate fi instituit prin normele de aplicare.

De cealaltă parte, primarul Ilie Bolojan e mulţumit că oraşul are totuşi şansa să devină mai frumos. "Legea este un instrument nou pe care îl avem la dispoziţie, instrument pe care o să încercăm să îl utilizăm astfel încât un număr cât mai mare de clădiri din Oradea să fie reabilitat", spune edilul.


VOX POP 

Ce credeţi despre legea care obligă proprietarii să-şi renoveze imobilele?

02 Teodor Bot.jpgAm citit şi eu prin ziare şi nu cred că e o lege bună. Nu pot să-mi imaginez cum un pensionar ca mine va putea să plătească pentru aşa o renovare.

Teodor Bot (foto), 68 ani, pensionar

Mi se pare o hotărâre destul de bună şi sunt de acord cu ea. Mai ales dacă ne uităm la cum arată centrul oraşului. E păcat de arhitectura frumoasă.

Andreea Vaşadi, 18 ani, studentă

02 Korosi Bianka.jpgCred că e o lege bună şi e bine ca financiar să-i ajute pe proprietari şi primăriile. Ar fi păcat să rămână multe clădiri de la noi din oraş în starea în care sunt acum.

Korosi Bianka (foto), 23 ani, studentă

Mi se pare normal ca fiecare să-şi renoveze faţada clădirii în care locuieşte. Cred însă că multora le va fi greu din punct de vedere financiar.

Vass Monika, 34 ani, coafeză

02 Octavian Morgovan.jpgSunt de acord, pentru că oraşul trebuie să aibă un aspect frumos, să fie ordonat şi curat. Dacă sunt proprietarii imobilului, să-l întreţină!

Vasile Trip, 54 ani, inginer

Mi se pare normală. Eu întotdeauna mi-am întreţinut casa singur, nu a venit nimeni să mă ajute. Toţi trebuie să facă la fel cu proprietăţile lor.

Octavian Morgovan (foto), 28 ani, poliţist de frontieră