Aşa cum arătam şi săptămâna trecută această lege reprezintă una dintre cele mai importante reforme ale sistemului judiciar românesc de după revoluţie modificând unele dintre principiile procedurilor civile şi penale. Voi continua să prezint cele mai importante modificări pe care legea Micii Reforme le aduce legislaţiei în vigoare.

Astfel, pentru a se uşura comunicarea actelor de procedură, orice cerere va trebui să cuprindă si datele de identificare a mijloacelor de comunicare utilizate de părţi, precum numărul de telefon, numărul de fax, adresa de poştă electronică sau altele asemenea date. Noua lege extinde sfera mijloacelor de realizare a comunicărilor dintre părţi. Astfel, după sesizarea instanţei, dacă părţile au avocat sau consilier juridic, cererile, întâmpinările sau alte acte se pot comunica direct între aceştia. În acest caz, cel care primeşte actul va atesta primirea şi va consemna data primirii pe însuşi exemplarul care se va depune la instanţă, de îndată, sub sancţiunea neluării în seamă.

Dovada comunicării actelor poate fi făcută şi prin orice alt înscris depus la dosarul cauzei prin care se atestă, sub semnătură, primirea fiecărui act de procedură care a fost comunicat. Modificarea cu cel mai important impact asupra cetăţeanului obişnuit vizează faptul că, odată primită o citaţie persoana în cauză nu va mai fi citată la termenele următoare, prezumându-se că partea căreia, personal sau prin reprezentant legal sau convenţional, i s-a înmânat, sub semnătura de primire, citaţia pentru un termen de judecată, cunoaşte termenele următoare.

Ca atare, se instituie practic obligaţia cetăţeanului de a verifica mersul procesului. Astfel, orice citaţie va conţine şi menţiunea ca, prin înmânarea citaţiei, sub semnătura de primire, personal sau prin reprezentant legal sau convenţional, pentru un termen de judecată, cel citat este prezumat că are în cunoştinţă şi termenele de judecată ulterioare aceluia pentru care citaţia i-a fost înmânată. Prin instituirea acestei regului se vor scurta mult termenele de soluţionare ale proceselor evitându-se amânările datorate necomunicării unor citaţii din diverse motive.

Săptămâna viitoare voi continua prezentarea celor mai importante noutăţi aduse de Legea Micii Reforme.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476