Aşa cum arătam în ultimele săptămâni, Legea Micii Reforme aduce modificări importante legislaţiei penale. Astfel, cu privire la căile de atac se înlătură competenţa tribunalului ca instanţă de apel. În schimb, curtea de apel devine instanţă de recurs, judecând recursurile împotriva hotărârilor penale pronunţate de judecătorii în prima instanţă, cu excepţia celor date în competenţa tribunalului, precum şi în alte cazuri anume prevăzute de lege.

Mai concret, în cele mai multe cazuri, se înlătură o cale de atac, hotărârea judecătoriei fiind atacată direct la Curtea de Apel. Prin această modificare se scurtează durata majorităţii proceselor penale. Strămutarea judecării proceselor penale va putea fi dispusă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie numai la una dintre curţile de apel dintr-o circumscripţie învecinată. În concret, nu se va mai putea dispune strămutarea unei cauze dint-un colţ de ţară în altul, fiind obligatoriu ca procesul să nu fie trimis decât la o curte de apel (sau la o instanţă inferioară) aflate în apropierea locului unde începuse procesul penal. Un alt element de noutate ar fi faptul că, în cazul în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, cheltuielile judiciare sunt suportate de persoana care a făcut sesizarea, în măsura în care se reţine exercitarea abuzivă a acestui drept.

În cazul săvârşirii infracţiunilor de gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu în formă calificată şi neglijenţă în serviciu ori a unor infracţiuni economice prevăzute în legi speciale, prin care s-a pricinuit o pagubă, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la soluţionarea cauzei în prima instanţă, învinuitul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.