Aşa cum am arătat săptămâna trecută, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 714 din 26 octombrie 2010 a fost publicată Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor denumită popular şi Legea "Micii Reforme" care va intra în vigoare în 30 de zile de la data publicării, respectiv la data 25.11.2010. Această lege reprezintă una dintre cele mai importante reforme ale sistemului judiciar românesc de după revoluţie modificând unele dintre principiile procedurilor civile şi penale.

Dincolo de unele prevederi criticabile, cred că legea reprezintă un pas important înainte în reforma în justiţie, fiind una dintre puţinele legi care a "ieşit" din Parlament mult mai bine decât a "intrat". Practic forma finală a legii este superioară proiectului elaborat de Guvern. În săptămânile ce urmează voi prezenta punctual cele mai importante modificări pe care această lege le aduce legislaţiei în vigoare.

Astfel, instanţele vor avea acces direct la bazele electronice de date sau la alte sisteme de informare deţinute de autorităţi şi instituţii publice, în scopul obţinerii datelor şi informaţiilor necesare realizării procedurii de comunicare a citaţiilor, a altor acte de procedură, precum şi îndeplinirii oricărei atribuţii specifice activităţii de judecată, evitându-se amânarea inutilă a cauzelor pentru efectuarea de adrese şi răspunsuri inutile.

Se extinde pentru tot cursul procesului obligaţia pentru judecător de a încerca împăcarea părţilor în litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecătorul poate invita părţile să participe la o şedinţă de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Când consideră necesar, ţinând seama de circumstanţele cauzei, judecătorul va recomanda părţilor să recurgă la mediere, în vederea soluţionării litigiului pe cale amiabilă, în orice fază a judecăţii, medierea nedevenind obligatorie pentru părţi.

Hotărârile judecătoreşti, procesele şi cererile privind creanţe ce au ca obiect plata unei sume de bani de până la 2.000 lei inclusiv nu vor mai putea fi atacate cu recurs, fapt care va conduce la scurtarea proceselor în cazul valorilor reduse, aceste procese finalizându-se definitiv în faţa judecătoriei.