Legea micii reforme aduce modificări importante Codului Familiei. Astfel, Astfel, la 60 de zile de la publicarea legii, adică după Crăciun, se va putea divorţa amiabil fără proces, prin prezentarea în faţa unui notar sau a ofiţerului de stare civilă. Soţii se pot adresa ofiţerului de stare civilă sau notarului public dacă sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, indiferent de data la care a fost încheiată căsătoria.

Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divorţ. La expirarea acestui termen, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.

Dacă soţii stăruie în divorţ, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public, eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor. Soţii se pot învoi ca soţul care a purtat în timpul căsătoriei numele de familie al celuilalt soţ, să poarte acest nume şi după desfacerea căsătoriei. Dacă soţii nu se înţeleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorţ, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public, emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de judecată.

Soluţionarea cererilor privind alte efecte ale divorţului asupra cărora soţii nu se înţeleg este de competenţa instanţei judecătoreşti. Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile legale prevăzute mai sus, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public, respinge cererea de divorţ. Împotriva refuzului ofiţerului de stare civilă sau, după caz, al notarului public, nu există cale de atac, dar soţii se pot adresa cu cererea de divorţ instanţei de judecată, pentru a dispune desfacerea căsătoriei prin acordul lor sau în baza unui alt temei prevăzut de lege.

În cazul constatării divorţului de către notarul public, acesta emite certificatul de divorţ şi înaintează, de îndată, o copie certificată a acestuia la primăria locului unde s-a încheiat căsătoria, spre a se face menţiune în actul de căsătorie.