Camera Deputaţilor a votat marţi legea picnicului, care interzice ieşirile la iarbă verde în alte locuri decât cele special amenajate. Cei care nu vor respecta prevederile legii riscă amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.

Autorităţile locale vor amenaja spaţii speciale în parcuri sau în afara oraşelor pentru cei care doresc să organizeze picnicuri, iar argumentul este protejarea mediului, fiind bine ştiut faptul că în urma petrecăreţilor rămân mai mereu munţi de resturi menajere, împrăştiate peste tot.

Evident, în spaţiile special amenajate vor exista şi locuri unde să se arunce resturile.

Administratorul zonelor de picnic este obligat să asigure amenajarea arealului "prin intervenţii minime asupra mediului natural, fără efectuarea de defirişări, modificări ale malurilor sau albiilor apelor ori betonări sau asfaltări ale solului".

În acelaşi timp, autoritatea locală este obligată să "prevadă în bugetul propriu sumele necesare asigurării şi funcţionării" zonelor de picnic şi "să includă clauze aferente salubrizării zonelor în care se desfăşoară activitatea de picnic în contractul cu operatorul local".

Actul normativ are ca scop "prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic".

Proiectul a fost adoptat de Senat în 31 octombrie 2011, iar Camera este for decizional. Actul normativ merge spre a fi supus promulgării şefului statului.

Citeşte mai multe despre legea picnicului în articolul: La grătar, legal