Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea pentru completarea Codului Rutier prin care permisul de conducere eliberat pentru categoria B este valabil şi în cazul anumitor tipuri de motociclete.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, legea are lacune și neclarități, așadar trebuie „finisată”. 

Adoptat de Camera Deputaților pe 13 iunie, actul normativ vizează completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 195/2002, în sensul stabilirii valabilităţii permisului de conducere eliberat pentru categoria B şi în cazul anumitor tipuri de motociclete, dacă deţinătorul permisului are vârsta de 24 de ani împliniţi şi permisul eliberat pentru categoria B a fost obţinut cu cel puţin trei ani în urmă, notează Hotnews.ro.

Actul indică ce fel de motociclete se încadrează, fiind vorba despre „motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1”. 

Printre problemele sesizate de Administrația Prezidențială se numără aceea că, în vreme ce legea votată de parlamentari arată și că șoferii care vor să conducă motociclete trebuie să facă și dovada absolvirii a 10 ore de pregătire pratică în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule, este neclar „cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică și dacă această dovadă trebuie deținută fizic și prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere”.

Președinția mai arată că „se impune clarificarea intenţiei legiuitorului de a acorda dreptul posesorilor permiselor de conducere eliberate pentru categoria B de a conduce doar motociclete cu transmisie automată din categoria A1”. 

„Nu în ultimul rând, dată fiind importanța siguranței circulației pe drumurile publice şi nevoia de stabilitate și previzibilitate legislativă, care să dea posibilitatea atât destinatarilor legii, cât și celor care o aplică să își ajusteze în mod corespunzător conduita, considerăm că intervențiile legislative în acest domeniu trebuie să fie coerente, unitare și cât mai puțin fragmentate. Spre exemplu, în cursul anului curent, O.U.G. nr. 195/2002 a fost modificată și/sau completată prin mai multe legi, iar în prezent, în procedură parlamentară, există numeroase alte inițiative legislative ce vizează acest act normativ.  Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!