În data de 18 noiembrie 2015 Curtea Constituţională a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea legii votului prin corespondenţă. În aceeaşi zi, Preşedintele României a emis decretul pentru promulgarea legii, astfel încât, în cel mai scurt timp aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare. La 30 de zile de la publicare.

Potrivit acestei legi, votarea prin corespondenţă se realizează prin expedierea buletinului de vot, prin intermediul serviciilor poştale, către birourile electorale ale secţiilor de votare organizate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare din circumscripţiile consulare la care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate sunt arondaţi.

Alegătorul român poate comunica în scris misiunii diplomatice sau oficiului consular că doreşte să voteze prin corespondenţă, până cel târziu cu 60 de zile înainte de data scrutinului.

Dacă face această opţiune, alegătorul român care nu a expediat plicul cu votul prin corespondenţă, se poate deplasa la secţia de votare organizată în străinătate şi introduce buletinul de vot în urnă, numai dacă anunţă în scris misiunea diplomatică sau oficiul consular că nu a votat prin corespondenţă, până cel târziu cu 15 de zile înainte de data scrutinului.

De asemenea, alegătorii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi doresc să voteze prin corespondenţă trebuie să adreseze în scris o cerere de înregistrare în Registrul alegătorilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care votează prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular din circumscripţia consulară la care sunt arondaţi.

Ministerul Afacerilor Externe are obligaţia de a verifica şi actualiza datele din Registrul alegătorilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care votează prin corespondenţă cu cel puţin 45 de zile înainte de data fiecărui scrutin.

Exprimarea dreptului de vot se realizează prin aplicarea autocolantului cu menţiunea "Votat" pe buletinul de vot în patrulaterul care conţine opţiunea alegătorului. După exprimarea dreptului de vot, buletinul de vot este introdus în plicul interior, care este închis de către alegător şi sigilat cu timbrul autocolant tip sigiliu de securitate.

Persoanele care şi-au exprimat opţiunea de a vota prin corespondenţă trebuie să se asigure că plicurile ce conţin votul vor ajunge la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare cel târziu în ziua anterioară votării.