Crăciunul aduce noi cadouri pentru iubitorii vinului. Dextra, o cramă boutique din Bihor, care produce vinuri premium în ediții limitate, a lansat un nou produs, Monachus, menit nu doar să le stimuleze plăcerea gustului, ci și să ducă mai departe o poveste. Comandă până joi și noul vin poate ajunge la tine înainte de Crăciun!

Noul vin roșu, sec, a fost lansat chiar înaintea Sărbătorilor de iarnă și a fost gândit ca un tribut adus legendei Sancta Dextra și istoriei medievale din Sâniob.

Un vin cu greutate...

Că vinul este unul aparte se simte chiar de când îl iei în mână. E îmbuteliat într-o sticlă mult mai grea comparativ cu altele, care cântărește goală aproape 1 kilogram!

„Vinul roșu învechit își schimbă proprietățile odată cu trecerea timpului, iar în sticla cu pereți mai groși, în care lumina ajunge mai puțin, se păstrează mult mai bine”, explică Georgeta Domuța, proprietara Podgoriilor Dextra.

Noul vin a fost conceput din recolta din 2022, iar după procesul tehnologic specific, a fost ținut baricat timp de 24 de luni, până la lansare.

Păstrat în baricuri (butoaie) de stejar cu diferite niveluri de ardere, depozitat la umiditate și temperatură constantă în beciuri de caramidă, la o adâncime de 8 metri în sol, noul vin a fost verificat constant de specialiști, care au completat baricurile după reguli stricte.

„Toate procesele legate de maturare s-au făcut manual. La noi, fiecare butoi este tratat individual și monitorizat. La final, vinul se îmbuteliază manual în sticle premium, pentru a asigura mediul perfect și pentru continuarea procesului de maturare, în sticlă. Nu e un vin tânăr, este un vin care se păstrează la baric, cel mai muncit vin al nostru. Iar specific pentru el e că a fost gândit și creat astfel încât să pună în valoare istoria locului, ca un tribut adus istoriei Sâniobului, o istorie prea puțin cunoscută”, explică Georgeta Domuța.

... și cu istorie

Localitatea bihoreană Sâniob are o istorie a vinului veche de aproape 1.000 de ani. Pe vremuri, satul a găzduit podgorii de renume pe care le patrona Abația Benedictină, care trimitea vinuri nobile pentru mesele capetelor încoronate.

Potrivit soților Domuța, unele mărturii arată că o mănăstire benedictină aflată în acest teritoriu a adăpostit timp de trei secole mâna dreaptă îmbălsămată a Sfântului Ștefan, considerată cea mai importantă relicvă a creștinismului medieval din Ungaria (în latină, Sancta Dextra).

„Relicva ei se află și astăzi în cea mai mare biserică din Budapesta. Timp de câteva sute de ani ea a fost păstrată la Sâniob. Noi am creat noul vin, căruia i-am dat și numele Monachus (care în latină înseamnă călugăr), pentru a-i onora pe cei care au păstrat-o aici în Bihor, pe călugării benedectini. De aici, numele vinului nostru, Dextra. Toate se leagă în povestea noastră”, mai spune Georgeta.

Pentru a sublinia povestea din spatele vinului, dar și pentru a-i asigura etanșeitatea, fiecare sticlă din colecția Dextra Monachus a fost sigilată cu un înveliș de ceară, care, pe lângă efectul „vintage”, îi asigură și un mediu ideal de maturare.

Și eticheta a fost atent desenată, cu detalii care să te ducă cu gândul la trecut.

Un cadou desăvârșit

Fie că îți dorești o băutură cu adevărat specială de sărbători, fie că pur și simplu îți plac poveștile frumoase ori vrei să faci un cadou elegant, noul vin poate fi comandat de pe site-ul dextra.ro, dar și din cafenelele partenere din Oradea, ca de exemplu Street Coffee Roasters din centre comerciale ca Lotus Center, magazinul Crișul sau OSC.

Proprietarii Dextra au conceput și pachete speciale pentru această perioadă a anului, la prețuri avantajoase, formate atât din noul vin, Monachus, cât și din alte sortimente, premiate la competiții de specialitate.

Trebuie amintit că, în vară, trei dintre sortimentele Dextra au câștigat trei medalii de aur la VINARIUM International Wine Contest, cel mai important concurs internațional de vinuri din Europa de Est! Iar noul vin se arată și el unul cu potențial de medalii.

Nu rata, așadar, ocazia! Depune comanda pe site-ul www.dextra.ro până joi, 19 decembrie, și va ajunge la tine cu siguranță înainte de Crăciun!


Dextra, o altfel de pensiune

Podgoriile Dextra cuprind nu mai puțin de 5,4 hectare de viță de vie, cu trei soiuri de struguri - Merlot, Riesling Italian și Fetească Regală - cultivate din 2016, pentru a obține un vin nobil demn de renumele locului. Primele vinuri Dextra au fost lansate în 2021.

Vasta plantație de viță de vie cuprinde și Pensiunea agroturistică Dextra, o unitate de cazare cochetă deschisă în 2020, de 5 margarete (cel mai înalt nivel de clasificare), ce a luat naștere din dorința de a le oferi celor care vizitează viile Dextra o experiență cu adevărat autentică a vieții din podgorie.

„Oaspeții noștri au ocazia ca pentru câteva zile să fie stăpânii viilor, să locuiască în casa de lângă acestea, să participe la lucrările din vie, să admire apusul ce îmbracă podgoria în culori magice. Experiența este unică prin faptul că locația se închiriază doar integral, astfel, oaspeții vor fi singuri în toată proprietatea, bucurându-se cu adevărat de natură, liniște și intimitate”, se menționează pe site-ul dextra.ro.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!