Coaliția de guvernare a decis calendarul noilor legi din educație, elaborate de ministrul Ligia Deca, care prevede că până pe 15 martie vor trebui votate în Parlament, scrie g4media.ro, citând surse din Guvernul PSD-PNL-UDMR.

Până pe 1 februarie, câte trei experți din fiecare partid vor lucra la proiectele de lege, până pe 15 februarie legea va fi adoptată de Guvern, iar apoi într-o lună va trebui să primească votul în Parlament. Nu este clar când și cât timp vor fi supuse dezbaterii publice aceste legi.

Fără număr

În timp ce Ministerul Educației nu a făcut publice nici măcar variantele de lucru ale acestor legi, edupedu.ro scrie că proiectul legii învățământului superior prevede că rectorii vor putea avea mandate nelimitate, pentru că vor putea să se suspende din funcție. O prevedere care există și în actuala Lege a Educației și care a fost intens criticată de mediul academic spune că rectorii vor avea mandate de câte patru ani și nu mai mult de „două mandate succesive, complete”. Așadar, un mandat incomplet va permite rectorului să candideze ori de câte ori dorește.

Această prevedere a fost introdusă în lege în 2014, când miniștri ai Educației au fost Mihnea Costoiu și Remus Pricopie, ei înșiși rectori beneficiari ai acestei „șmecherii”.

Și rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, a profitat de permisiunea din lege: în 2020, înainte să încheie al doilea mandat, a demisionat din funcție, „bifând” astfel un mandat incomplet. Apoi, a candidat din nou, a fost singurul pretendent la funcția de rector și a câștigat-o, fiind acum rector la al treilea mandat.

CNATDCU, subordonat Ministerului

Site-ul edupedu.ro mai scrie că, potrivit proiectului de lege, universitățile vor emite titlurile de doctor și tot ele vor ancheta plagiatele, în timp ce CNATDCU nu va mai fi desființat, dar va deveni o comisie controlată de Ministerul Educației. Așadar, își va pierde autonomia pe care o are în prezent.

În precedenta versiune a proiectului de lege pentru învățământul superior, a ministrului Sorin Cîmpeanu, CNATDCU, forul care azi analizează plagiatele, dispărea, ceea ce a fost intens criticat de unii specialiști.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!