Direcţia pentru Agricultură Bihor a dat publicităţii, vineri, rezultatele analizelor făcute la mai multe fructe, legume şi cereale din producţie internă şi care sunt scoase la vânzare în pieţele, depozitele şi supermarketurile din judeţ.

Inspectorii fitosanitari au prelevat probe din ciuperci, ceapă verde, ridichi, salată verde, grâu, porumb, mazăre verde, dovlecel, tomate, fasole verde, caise, ardei, cireşe, prune, vinete şi pere, pentru monitorizarea reziduurilor de pesticide, aşa cum prevede Regulamentul Comunităţii Europene nr. 396/2005 şi Planul naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide în fructe, legume şi cereale.

Analizele făcute la laboratorul zonal din Mureş au vizat identificarea a 26 de substanţe active din produsele folosite în tratamentele fitosanitare, iar rezultatele nu au semnalat depăşiri ale limiteleor maxim admise pentru pesticide.

Inspectorii fitosanitari vor mai prelua, până la sfârşitul anului, 19 probe de fructe, legume şi cereale, în acelaşi scop.