Spectacolul de operă Elixirul dragostei, semnat de compozitorul Gaetano Donizetti îl va aduce pe scena Filarmonicii Oradea pe maestrul David Crescenzi, Corul Filarmonicii va fi pregătit de Lászlóffy Zsolt, iar distribuția este alcătuită preponderent din artiști ai Operei Române Cluj.

În rolurile principale se află soprana Rasha Talaat, în rolul Adinei, și tenorul Eusebiu Huțan este Nemorino, iar distribuția este completată de baritonul Florin Estefan, Belcore, bas-baritonul Cristian Hodrea, Dulcamara, și soprana Oana Trîmbițaș este Gianetta.

„Dulce, amețitor și plăcut, Elixirul dragostei nu este doar o licoare fermecată, ci și o operă comică în două acte, compusă în doar șase săptămâni, având apoi premiera la Teatro della Canobbiana din Milano, la 12 mai 1832. Timp de un deceniu, între 1838-1848 a fost opera care s-a pus în scenă cel mai mult în Italia. De atunci, titlul a rămas în repertoriul internațional și se cântă și astăzi. Povestea de dragoste e învăluită de sinceritate și chiar timiditate. Subiectul operei este influențat și de către o experiență personală a compozitorului: Serviciul militar pe care trebuia să îl facă Donizetti, a fost „cumpărat” de către o damă bogată, o poveste asemănătoare având loc și în piesă”, prezintă Filarmonica de Stat Oradea opera.

Tenorul Eusebiu Huțan a urmat cursurile Academiei clujene de cânt, a luat parte la cursuri de măiestrie susținute de personalități, primele roluri abordate au făcut parte din repertoriul mozartian, urmând apoi să debuteze pe scena Operei Naționale Române Cluj.

Soprana Rasha Talaat s-a născut în Egipt, a absolvit Conservatorul din Cairo, a fost angajată la Opera din capitala Egiptului, debutând în opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, în rolul Reginei Nopții. Artista a colaborat cu compania Walt Disney, împrumuntându-și vocea în desenul animat Frumoasa din pădurea adormită. În prezent, Rasha Talaat colaborează frecvent cu teatre din Italia, Franța și România.

Baritonul Florin Estefan a început studiul cântului vocal la Facultatea de Muzică din Oradea. S-a perfecționat ulterior la Cardiff și Florența, lucrând cu nume mari ai artei scenice, a participat la numeroase concursuri, unde a fotst distins cu diferite premii, în prezent este solist și manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și cadru didactic la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Bas-baritonul Cristian Hodrea a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, studiind mai întâi oboiul și apoi cântul vocal, repertoriul său se extinde de la rolurile italiene de basso buffo până la creația de operă germană, franceză sau românească.

Soprana Oana Trîmbițaș a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Din anul 2015, aceasta a devenit solistă a Operei Naționale Române Cluj.

Dirijorul David Crescenzi și-a definitivat studiile la Conservatorul din Pesaro la clasele de orchestrație, pian, muzică corală și dirijat coral. În primii ani ai carierei sale s-a consacrat ca pianist acompaniator și maestru suplinitor, mai târziu activând în calitate de dirjor de orchestră și maestru de cor. Acesta a devenit dirijor invitat la Teatrul Operei din Cairo, Egipt, începând cu anul 1998. Din anul 2002 David Crescenzi a devenit o prezență permanentă în lumea muzicală din România.  În paralel, la Opera din Cairo a devenit director artistic și dirijor permanent în anul 2014, iar din 2017 se află în postura de director artistic al Operei Naționale Române din Cluj.

Spectacolul face parte din stagiunea de vară a instituției, organizată în cadrul proiectului Initio 2022.

Biletele în valoare de 50 de lei, preț unic, pot fi achiziționate de la Agenția Filarmonicii orădene sau online, de pe Bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!