Decât să muncească, mai mulţi orădeni au preferat să renunţe la beneficiile pe care le-ar putea primi din partea statului şi din partea municipalităţii.

Numărul de dosare de ajutor social a scăzut considerabil în Oradea, la fel şi numărul persoanelor care primesc o masă caldă la cantina socială, după ce beneficiarii nu şi-au îndeplinit orele de muncă în folosul comunităţii, impuse, în primul caz de lege, iar în cel de-al doilea, printr-o hotărâre de Consiliu Local.

Informaţiile au fost făcute publice joi, într-o conferinţă de presă, de directorul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), Arina Moş, care a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe 2017, alături de viceprimarul Florin Birta.

Faţă de 2016, numărul de dosare de ajutor social a scăzut în 2017 de la 200 la 174. Numărul persoanelor cuprinse în aceste dosare, însă, a crescut de la 429 la 461. "Am tăiat ajutorul social acolo unde nu s-au efectuat orele de muncă în folosul comunităţii. Numărul beneficiarilor a crescut deoarece, în schimb, am sprijinit familii cu mai mulţi copii", a detaliat Arina Moş.

Pentru o singură persoană dintr-o familie, ajutorul social este de 142 de lei, pentru două persoane 255 lei, iar pentru trei persoane 357 lei. Atât directorul ASCO precum şi viceprimarul Florin Birta au subliniat că doar un procent foarte mic, circa 0,2% din populaţia Oradiei, necesită ajutor social.

Tot din statisticile ASCO se vede că, după ce Consiliul Local a introdus obligativitatea efectuării a 72 de ore de muncă în folosul comunităţii pentru beneficiarii cantinei sociale, numărul acestora a scăzut de la 114 la 81.

Merită precizat şi că, din cauză că documentele cerute sunt mai "stufoase", iar ASCO a făcut verificări riguroase privind îndeplinirea criteriilor, şi numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire a scăzut semnificativ. La începutul anului 2017, în ianuarie, numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire cu energie termică era de 1862 în timp ce în luna decembrie a aceluiaşi an numărul acestora a scăzut la 1130.

Pe de altă parte, ASCO a efectuat plăţi pentru stimulentul de inserţie (650 lei pe lună) al tinerelor mămici care se întorc la muncă mai devreme. Numărul acestora a crescut de la 707, în 2016, la 1001, în 2017.