Casa Anei Luchii din Husasău de Tinca, bunica designerului bihorean Dorin Negrău, s-a transformat sâmbătă într-un tărâm al voii bune, găzduind prima ediţie a GrâuFest. Sătenii şi orăşenii prezenţi s-au bucurat de bunătăţile locale aduse de producătorii din zonă, de o proiecţie de film şi de un concert Grigore Leşe.

Bunătăţi şi aer curat

Evenimentul a avut loc în casa devenită "Centrul tradiţional de reconectare la viaţa simplă", la numărul 369 din Husasău de Tinca, unde a locuit bunica designerului Dorin Negrău. 

În prima parte a zilei s-au ținut mai multe ateliere, inclusiv unul de ţesut la război, îndeletnicire ştiută de câteva femei din sat care le-au arătat copiilor şi tinerilor prezenţi la festival cum se foloseşte maşina veche de lucru.

În spatele casei, în zona grădinii, vizitatorii şi-au putut cumpăra de-ale gurii, multe produse tradiţionale precum prăjitură cu prune, zacuscă de vinete, gemuri de fructe şi uleiuri presate la rece de la familia Halasz din Nimăieşti. Un bucătar din Husasău de Tinca a pregătit la standul TaviDelight mici, cârnaţi, ceafă de porc şi cartofi la grătar, care au „alunecat” bine cu ajutorul berii artizanale aduse de berarul Paul Olău de la Bers Nova.

Printre producătorii locali prezenţi s-a numărat şi Mihai Cărbunar, profesor universitar la Universitatea din Oradea, care are în sat o grădină cu peste 50 de soiuri de roşii ecologice şi alte legume precum castraveţii amari.

Pentru cei mici, Transylvania Toys, din Chişirid, a adus jucării educative din lemn.

Întoarcerea la sat

În curtea casei, Dorin Negrău amenajat şi o zonă destinată fotografiilor, cu trei baloţi de paie, furci şi pălării uriaşe din același material. "Mi-am dorit să îmbin ce este tradiţional, ateliere, produse locale, cu activități mai moderne. De aceea am amenajat zona de fotografii, dar şi cea de relaxare, din grădină, plină de hamace, şi mese colorate", a spus designerul pentru BIHOREANUL.

După ora 18, curtea centrului cultural s-a umplut de curioşi, care l-au aşteptat pe solistul de muzică tradiţională românească Grigore Leşe să le cânte.

Acesta a interpretat, alături de artista Zamfira Mureşan, câteva melodii precum "Cântă cucu`, bată-l vina" şi "Nu-i lumină nicări". "Trebuie să ştiţi că Leşe nu cântă la nunţi, dar a venit în satul vostru, în Husasău de Tinca. Abia am aşteptat să ajung aici, într-o zonă plină de tradiţii şi mă bucur că v-am încântat în seara asta, aici în spatele casei bunicii lui Dorin", a spus artistul.

Seara s-a încheiat cu vizionarea filmului "RMN" în regia lui Cristian Mungiu.

GrâuFest continuă şi duminică, când sunt programate un atelier de făcut tăiţei pentru supă de pui, adică „pătură” cum se spune-n Bihor, unul de pielărie, proiecţie de film şi târg de produse locale.


Programul complet:

Duminică, 14 august 2022

ora 12 - Povesti citite de bibliotecara satului la umbra nucului

ora 14 - Dezbateri pe tema combaterii daunatorilor culturilor de grau

ora 15 - Atelier de facut aluat de patura pentru taitei

ora 16 - Atelier de mestesugarit produse din piele

ora 18 - Concert de muzica lautareasca si de petrecere romaneasca veche cu Adrian Miescu(vioara si voce),Nicu Moldovan(contrabas),Mihai Teodorescu(ţambal).

ora 21 - Proiectie in aer liber, film surpriza

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!