Sâmbătă, bihorenii vor dovedi dacă îşi doresc sau nu un judeţ curat, adică dacă vor participa sau nu la cea mai mare acţiune de voluntariat din judeţ, "Let's Do It, Bihor".

Pregătirile pentru acţiune au intrat în linie dreaptă, iar echipa de organizare, condusă de orădeanul Mihai Pop, a prezentat detaliile acţiunii din 12 mai. "Pentru orădeni, punctul de întâlnire va fi în parcarea mall-ului Lotus Center, sâmbătă, la ora 9. Pentru restul oraşelor şi comunele, întâlnirea va fi la aceeaşi oră, în faţa primăriilor", a explicat Pop marţi, într-o conferinţă de presă.

Sub sloganul "Schimbăm lumea împreună", voluntarii vor fi trimişi în 27 de zone din judeţ, zone pe care organizatorii le-au identificat ca fiind pline cu gunoaie. "E vorba de 15 arii naturale protejate şi 12 zone de campare sau păduri", a precizat şeful echipei de organizare. Astfel, voluntarii vor ajunge la fâneaţa Valea Roşie (Săldăbagiu de Munte), la Molhaşurile din Valea Izbucelor (Pietroasa), în Poiana Florilor (Pietroasa), la peşterile Vântului, Ungurului şi Vadu Crişului (Şuncuiuş), dar şi la Vârtop, Pădurea Neagră, Coada Lacului, Lunca ori Boga. Transportul şi materialele necesare, adică mănuşi şi saci, vor fi asigurate de organizatori.

Potrivit organizatorilor, foarte multe şcoli din Bihor şi-au anunţat implicarea în proiect, astfel că se aşteaptă ca cea mai mare parte a voluntarilor să fie elevi. De asemenea, s-au anunţat voluntari angajaţii mai multor instituţii publice, precum şi ai unor companii private, precum Lotus Center ori Selgros, care e şi un sponsor la nivel naţional. De cealaltă parte, însă, cei mai pasivi se pare că sunt primarii de comune. Doar o treime din cei 100 de primari de judeţ au acceptat să se implice în marea curăţenie.

Pentru cei care doresc să facă parte din proiect, dar nu pot pleca din Oradea, Primăria municipiului le pune la dispoziţie materialele necesare pentru a face curăţenie pe ambele maluri al Crişului, între podurile Dacia şi Densusianu. La acţiune vor participa şi agenţi ai Poliţiei Locale, întâlnirea între toţi voluntarii dornici să se implice urmând să aibă loc sâmbătă, la ora 9, pe Aleea Emanuil Gojdu, lângă colegiul cu acelaşi nume.