Bihorenii au răspuns surprinzător de bine la provocarea proiectului de voluntariat "Let's Do It, Bihor", care presupune curăţarea judeţului de gunoaie într-o singură zi.

Organizatorii judeţeni n-au apucat să centralizeze încă toate datele, însă potrivit primelor estimări, mii de bihoreni s-au implicat în proiect. "S-au strâns cam 5.000 de saci de gunoaie, numărul voluntarilor fiind, grosso modo, 8.000", a declarat sâmbătă seară, pentru BIHOREANUL, coordonatorul judeţean al acţiunii, Mihai Pop.

Din numărul total al voluntarilor, circa 2.000 au fost orădeni. Totodată, au fost comune, precum Vadu Crişului ori Tinca, unde s-au strâns peste 300 de voluntari.

Bihorenii au strâns multe gunoaie în zone precum Boga, Vârtop ori în comuna Criştioru. "În Crişitoru de Jos, în zona Vârfuri, s-au adunat cam o mie de saci de gunoaie. La Boga voluntarii au strâns 600 de saci şi ar mai fi strâns şi mai mult, dar utilajele de salubritate care s-au dus acolo n-au putut să transporte mai mult", a precizat Pop.

Cu toate acestea, doar circa 60% din zona Boga a fost curăţată de gunoaie. "Au trudit ca nişte robi toţi voluntarii, mai mult nu aveau ce face", a spus coordonatorul.

De altfel, deşi s-a muncit în multe zone din judeţ, Bihorul încă mai are multe gunoaie. "Din păcate, n-am reuşit să curăţăm judeţul, aşa cum ne-am propus", a spus Mihai Pop.

Ce i-a bucurat pe organizatori a fost că, pe lângă numărul mare de instituţii şi şcoli implicate sâmbătă în curăţenia generală, au venit şi mulţi oameni de rând, cetăţeni care au acelaşi scop cu iniţiatorii acţiunii: să trăiască într-un judeţ mai curat.

Datele finale privind acţiunea de curăţenie vor fi prezentate de organizatori săptămâna viitoare.