În luna septembrie a anului trecut şi Bihorul încerca să răspundă unei provocări ecologice naţionale: proiectul "Let's Do It", prin care se propunea o curăţenie generală în toată ţara, făcută într-o singură zi, prin munca voluntarilor.

Peste 3.000 de bihoreni au ieşit în locurile stabilite anterior de organizatori, de unde au adunat fiecare mizerie. Unul din cele mai dificile arealuri de ecologizat a fost zona cuprinsă între uzina de apă din Beiuş şi malul Crişului Negru, amplasament transformat de localnici într-o groapă de gunoi clandestină, unde se abandonează mai cu seamă deşeuri din construcţii. Peste 250 de voluntari au muncit acolo o zi întreagă. Anul acesta, la a doua ediţie a proiectului, se pare că vor trebui să meargă iar...

Surpriză neplăcută

Organizatorul ediţiei de anul trecut a "Let's Do It, Bihor!", Şerban Bârlău, a fost cel care a depistat că locul a redevenit o groapă de gunoi. "Am fost stupefiat când am văzut că unul din locurile pe care noi ne-am străduit să le curăţăm este de câteva ori mai murdar ca anul trecut".

Pe sute de metri pătraţi, nu se vede nimic altceva decât mormane de gunoaie, mai cu seamă moloz şi alte resturi rămase în urma renovărilor sau construcţiilor. "Nici noi n-am reuşit anul trecut într-o singură zi să curăţăm chiar tot. Anul acesta va avea loc o nouă ediţie de Let's Do It. Eu cum să le spun voluntarilor că trebuie să mergem iar acolo, dar nu ca să terminăm ce am lăsat anul trecut, ci ca să curăţăm şi mai mult?!", zice tânărul.

Trebuie soluţii

Extrem de nemulţumit, mai cu seamă că susţine că le-a spus edililor Beiuşului, adică primarului Adrian Domocoş şi vicelui Costin Gheorghe, că zona e una preferată de cei care vor să se scape ilegal de deşeuri, Şerban a sesizat acum toate autorităţile competente: Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Tânărul a mers şi mai departe, trimiţând o sesizare şi primăriei din Micherechi, Ungaria, localitate înfrăţită cu Beiuşul, pentru că e convins că dacă albia Crişului Negru ar creşte şi ar duce toate gunoaiele în ţara vecină, ungurii ar fi foarte nemulţumiţi.

Ca reacţie, APM i-a şi cerut primarului Domocoş să trimită un răspuns în scris despre cum are de gând să găsească vinovaţii, să-i sancţioneze şi să rezolve problema. Rămâne de văzut dacă edilul va şi găsi aceste soluţii...