Orice proiect porneşte întâi de la un om. Este acea idee, iar apoi acel vis frumos pe care îl împărtăşeşte mai întâi cu cel mai bun prieten, iar apoi, poate, cu o întreagă naţiune.

Pentru mine, "Let’s do it, Bihor" a început cu un telefon şi o foaie goală. Până anul acesta, am jucat un rol secundar în acest proiect, dar acum am avut şansa de a deveni regizor. Un test, pe care nu l-am dat singur.

Totul pare simplu: un sac, două mănuşi, o sticlă cu apă şi plecăm hoinari. Nu e aşa! În spatele acestui proiect de voluntariat a fost o echipă care s-a dedicat trup şi suflet, au fost sacrificii, sute de ore de muncă, mii de apeluri, sute de emailuri trimise, speranţă, emoţii.

Iar apoi, punctul culminant: ziua curăţeniei. Noi, bihorenii, am reuşit să depăşim orice aşteptări şi să câştigăm această luptă pentru viitor. Peste 23.000 de oameni au renunţat la o sâmbătă liberă şi au făcut judeţul mai curat, strângând peste 30.000 de saci plini cu gunoaie.

Am întâlnit mulţi oameni frumoşi, dornici să se implice, dar i-am întâlnit şi pe cei care ne sfidează zi de zi, aruncând nestingheriţi mizerii pe jos. Am privit cu drag oameni mici şi mari care aşteptau cuminţi la rând, să-şi primească "kit-ul", dar şi din aceia care se înghesuiau, nerăbdători să pornească lupta împotriva deşeurilor şi a acelor semeni "datorită" cărora noi avem şansa să participăm la această acţiune. Ce s-ar mai întâmpla dacă acei oameni s-ar chinui să ducă deşeurile de la marginea pădurii la un coş de gunoi? Noi ce am mai aduna?

Mă bucur că am reuşit să am un scop comun cu toţi aceşti voluntari, dar şi că primăriile, instituţiile, Universitatea, ONG-urile şi cetăţenii au vorbit pentru o zi aceeaşi limbă. Pentru o zi, cu toţii am purtat aceeaşi uniformă, a omului responsabil, cu simţ civic, aşadar le mulţumesc tuturor participanţilor. Sper că anul viitor să fim mai mulţi oameni şi mai puţine deşeuri.

Ionuţ Coman
Organizator "Let’s do it, Bihor"