Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor s-a răzgândit şi a extins cu două ore, printr-o hotărâre emisă miercuri, intervalul în care cafenelele şi restaurantele pot rămâne deschise, ora limită devenind 23. Până acum, reprezentanţii CJSU Bihor au interpretat că HG-ul privind starea de alertă din România ar impune închiderea localurilor menţionate la ora 21

Dezbatere pe ore 

Orarul de funcţionare a restaurantelor şi cafenelelor în vreme de pandemie a revenit în atenţia publică odată cu redeschiderea acestora în Bucureşti, după scăderea incidenţei la sub 3 cazuri noi la mia de locuitori. Astfel, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că, aşa cum prevede şi Hotărârea de Guvern privind starea de alertă, unităţile HoReCa pot rămâne deschise până la ora 23 (după ce iniţial a emis o hotărâre care indica ora 21, iar apoi prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, şi-a cerut scuze pentru neînţelegere). 

În Bihor, însă, ora la care restaurantele şi cafenelele trebuiau închise a fost, până miercuri, ora 21, lucru impus prin hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Membrii Comitetului au interpretat, până de curând, că – în Hotărârea de Guvern privind starea de alertă în România - şi restaurantele şi cafenelele sunt incluse în categoria "operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări servicii în spaţii închise şi / sau deschise", care pot să-şi desfăşoare activitatea în intervalul 5-21. 

Or, un alt articol al aceleiaşi hotărâri arăta clar că "activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă (…) în intervalul orar 6,00-23,00". 

Până la 23!

Printr-un comunicat transmis miercuri după încheierea celei mai recente şedinţe a CJSU Bihor, Instituţia Prefectului Bihor arată că, după consultarea cu Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în pandemie, orarul pentru restaurante şi cafenele va fi extins până la ora 23. 

"Precizăm că, în urma răspunsului Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei cu nr. 115278/26.01.2021, solicitat de către Instituţia Prefectului, prin care se aduc clarificări cu privire la regimul de funcţionare al operatorilor economici şi al operatorilor din domeniul HoReCa, funcţionarea acestora este permisă, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, între orele 06.00-23.00", se arată în informarea Instituţiei Prefectului Bihor. Măsura intră în vigoare pe 28 ianuarie, ora 00. 

Amintim că unităţile de tip restaurante şi cafenele pot folosi până la 30% din spaţiul interior dacă incidenţa în localitate este între 1,5 şi 3 la mia de locuitori, respectiv 50% din spaţiul interior dacă incidenţa este mai mică de 1,5 la mia de locuitori. 

Oradea stă bine

Tot miercuri, CJSU Bihor a actualizat lista UAT-urile în care se impun restricţii din cauza răspândirii virusului Covid-19. În Bihor, cea mai recentă listă cuprinde 23 de localităţi, din care 7 au incidenţa de peste 3 cazuri/1.000 de locuitori. Este vorba despre Şinteu, unde incidenţa este foarte mare, de 20,18 la mia de locuitori, Câmpani – 5,89, Cherechiu – 4,5, Vadu Crişului – 3,49, Auşeu – 3,37, Săcădat – 3,35 şi Gepiu – 3,01. 

Amintim că în UAT-urile cu incidenţă mai mare de 3 restaurantele nu pot funcţiona în spaţii închise, şi nici instituţiile de spectacol. 

În Oradea, incidenţa este de 1,76 de cazuri noi la mia de locuitori, potrivit celor mai recente date ale Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. În medie, în Bihor incidenţa este de 1,3 cazuri/1.000 locuitori, exceptând focarele.