Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc, a vorbit joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL alături de şeful liberalilor bihoreni, Cornel Popa, despre "tunul pe care PDL vrea să-l dea anul viitor".

Uliţe transformate în drumuri

Concret, Voloşeniuc s-a referit la programul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului de reabilitare a 10.000 de kilometri de drumuri din ţară. Din Bihor sunt cuprinşi în program 274 de kilometri de drumuri.

Contractul de finanţare a fost deja semnat, spune Voloşeniuc, la ministerul Elenei Udrea, proiectarea fiind atribuită firmei Iptana, iar execuţia firmei Romstrade. "Bihorului i se bagă 274 de kilometri, din care doar 18 kilometri sunt drumuri judeţene", a declarat Voloşeniuc.

În plus, majoritatea lucrărilor sunt în comune cu primari PDL sau UDMR. "Vom băga 55 milioane de euro în cei 274 de kilometri, bani din credite", a precizat vicele CJ. Ceea ce înseamnă că un singur kilometru de drum va costa peste 200.000 de euro, însă Voloşeniuc e convins că suma va fi şi mai mare, întrucât în proiect nu sunt cuprinse lucrările de realizare a podurilor, podeţelor şi a şanţurilor.

Vicele CJ a criticat faptul că s-a preferat modernizarea drumurilor comunale în detrimentul celor judeţene. "Facem drumuri la care nu putem ajunge. Aceste investiţii nu fac decât să alimenteze puşculiţa clienţilor de partid", a spus Voloşeniuc.

Cei 18 kilometri de drumuri judeţene care vor fi reabilitaţi reprezintă trei tronsoane din DJ 191 Marghita - Tăşnad. Drumuri comunale vor fi reabilitate, printre altele, în comunele Borod (20 de km), Ciumeghiu (6,5 km), Curăţele (6,1 km), Lunca (14 km), Săcădat (5,2 km), Săcueni (7,3 km), Sântandrei (9,1 km), Sânmartin (7 km), Viişoara (12,8 km).

La rândul său, Cornel Popa a spus că le bate obrazul fruntaşilor PDL pentru că pedepseşte, prin realizarea de lucrări numai în comunele PDL sau UDMR, peste 60% din suprafaţa Bihorului.

Buget ilegal

În aceeaşi conferinţă de presă, senatorul Cornel Popa a vorbit despre amendamentele USL la Legea bugetului de stat pentru 2012, buget caracterizat de liderul PNL Bihor ca fiind "securist", pentru că Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul Român de Pază şi Protecţie primesc mai multă atenţie din partea Guvernului decât ministerele Educaţiei, Muncii, Culturii ori Agriculturii.

"Bugetul pe 2012 este o lege ilegală şi neregulamentară. Trebuia să fie prezentat până pe 15 octombrie în Parlament. Parlamentul a fost sesizat în 25 noiembrie", a spus Popa. Mai mult, potrivit senatorului, bugetul se bazează pe legi neintrate încă în vigoare, cum ar fi Legea salarizării unitare pentru 2012, acordul FMI ori ordonanţa care modifică Legea 273, privind finanţele locale.

Totodată, Popa spune că proiectul de buget încalcă Legea educaţiei, în care se prevede că acest sector trebuie să primească minim 6% din PIB, ori legea privind indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, conform căreia pensiile ar trebui să crească anul viitor, nu să îngheţe.

Popa a criticat şi faptul că guvernaţii nu au prevăzut măsuri de relansare economică în proiectul de buget. "Acest buget face redistribuirea sărăciei, Guvernul umilind toate categoriile sociale", a spus senatorul PNL.

Printre amendamentele USL la proiectul de buget se numără măsuri de relansare economică, reducerea contribuţiie la asigurările sociale, reducerea TVA cu un punct în fiecare an, respectarea legii pentru indexarea pensiilor, menţinerea cotei de finanţare de la buget pentru proiectele europene.