Senatorul Cornel Popa şi deputatul Lucia Varga consideră că măsura de stopare a TIR-urilor cu flori venite din Olanda la graniţă reprezintă un fel de şantaj, respectiv o răzbunare din partea Guvernului României pentru faptul că Olanda s-a pronunţat împotriva intrării României în spaţiul Schengen.

"Mă surprinde acţiunea autorităţilor noastre tocmai acum, în contextul refuzului Olandei de a accepta aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Mai mult decât atât, această acţiune este privită cu suspiciune de întreaga opinie publică, presa ultimilor zile marcând părerea unanimă potrivit căreia se practică astfel un soi de forţare a mâinii", se precizează într-o interpelare adresată de senatorul Cornel Popa premierului Emil Boc şi prezentată într-o conferinţă de presă.

Liberalul mai susţine că cei mai afectaţi de această măsură nu vor fi olandezii, ci comercianţii români care ar putea rămâne fără serviciu şi cumpărătorii printre care "se poate instala panica pornită dintr-o suspiciune care până în acest moment nu a fost nici explicată, nici confirmată".

De o părere asemănătoare a fost şi deputatul Lucia Varga, care a spus că este greşit să se ia astfel de măsuri în loc să se acţioneze pentru combaterea problemelor din justiţie, incriminate de olandezi. "Actualul Guvern trebuie să se uite la propriul sistem de justiţie, şi nu să ia astfel de măsuri abuzive. Cred că este o răzbunare a Guvernului Boc şi este greşit să arunci cu noroi în instituţiile europene, în loc să recunoşti greşelile pe care le faci, ca ţară", a concluzionat Lucia Varga.

În aceeaşi conferinţă de presă, atât Lucia Varga cât şi Cornel Popa au declarat că şedinţa solemnă pe care regele Mihai o va ţine în Parlament pe 25 octombrie se datorează liberalilor. "Am câştigat, în ciuda reminiscenţelor comuniste din PDL care s-au văzut cel mai bine la vot. Noroc cu UDMR-ul, care a înţeles importanţa acestui moment şi a votat pentru şedinţa solemnă de luna viitoare", a spus Cornel Popa.